"Satirepos"

Hei og velkommen til min blogg.

Her vil jeg legge ut først og fremst mine egne dikt. Hvis du vil høre meg lese noen av diktene mine eller andres. Så må du gå på meny og velge siden "YOUTUBE JEG LESER". Dikt fra 2019 har jeg flyttet til arkiv siden. for og finne dem trykk på meny og velg "ARKIV" . 

God lesing

Mvh

Vidar Linstad

"Satirepos"

vidar.linstad@satirepos.com

VIPPS 40056012

Hvis noen føler for å støtte meg med et lite bidrag for å drifte denne reklamefrie bloggen.

Kan du benytte vipps til 40056012

MVH

Vidar Linstad

"Satirepos"

 

 

 

Siste innlegg

Sommerlyd

Myggen surrer og stikker, kleggen brummer og biter. Humlesurr og kanelsnurr, nytraktet kaffe.I skyggen under en lønn, sommern er skjønn.

Tida står litt stille, slett ikke ille. Det var akkurat det jeg ville. Bare nyte, glemme alle lyter. Være i tida, bare være i lyset.

Kløver blomst og timotei. Står stram, og meterhøy. Fuglekvitter og motorstøy. Sommerlyder på min lille øy.

Midt inne i alt dette grønne. I denne blanding av støy og stille. Det var dette jeg ville. Nyte sommerlyd, og stille ærefryd.

Satirepos

25/7 2020

Varm asfalt

Noen sverger til et liv blant høye bygg, og asfalterte gater. I tette trange smale gater, der de går eller sitter og prater. De sverger til sine tette bånd, noen liker å ha det sånn. Ute på cafe, med summende støy fra byen.

I denne jungel av asfalt og betong. I menneskeskapte moderne huler. Med verdensveven rett i veggen. Ute av rekkevidda til kleggen.

Langt unna den gode lufta av den blomstrende heggen. Inne i sin hule bak den tykke betong veggen. Vekk fra naturen, omkranset av byen. Uten mulighet til å ligge i gresset og titte på skyer.

I varm asfalt synes ikke dine spor. Ingen merker knapt at det er her du bor. Du er en i mengden, et nummer i blokka. Det du må forholde deg til, er et liv etter klokka.

Satirepos

23/7 2020

Stress

Det knyter seg i magen, hva rekker du denne dagen. 

Skulle ha vært, rakk ikke, måtte bare, det haster.

Er dine vante fraser, der du farer gjennom dagens faste faser.

Du tenker ikke over det , men du bare maser.

 

Nakken er stiv, av å holde maska.

Blikket er dødt, ingen glede og spore.

Tida har gått, ingen har kommet til orde.

Er du trygg, på at det var rett det du gjorde.

 

Du kaver deg fram, du vil opp her i livet.

Suksess er målet, tror du at du når det.

Rikdom og penger, er ikke nok lenger.

Du strekker strikken helt til det smeller.

 

Stress gir deg smerter som du ikke merker.

Ikke før om kvelden når kroppen verker.

Lytt til din kropp, ikke gjør alt i kjappe hopp.

Tenk deg om, la skuldrene henge, ta ei lita pause så lenge.

 

Satirepos

18/7 2020

 

Ordene

Jeg fant dette diktet blant Hans Børli sine utgivelser som beskriver genialt hvordan det er å dikte.

 

Angsten for ordene

den har jeg kjent.

Vers har jeg skrevet

og vers har jeg brent.

 

Tvilen i hjertet mitt

kviskret i hån.

"Fattigpilt er du,

som dikter på lån.

 

Arket er vakrest

når det er kvitt.

Spar det for ordet 

som ikke er ditt.

 

Hans Børli

Svaiende åker

Det durer og bråker, det er sommer. Det lukter stramt av nysprøyta åker. Det sprøytes mot angrep fra sultne biller. Det sprøytes mot mugg og for korte stengler.

Kjemi i landbruk, er kommet for å bli. Om det er sunt, se det vet ikke vi. Matforsk og tilsyn har gitt dem sitt ja. Hva skal vi stille opp med da.

Mat må vi jo ha, og litt risiko må vi ta. Friheten er stor, du kan jo dyrke i egen jord. Eller hente din fisk, i fjorden der du bor. Fore opp din egen garasje gris, til årets julebord.

Det durer og bråker, der bonden pleier sin åker. Hvete og bygg, til brød og for. All denne grøde, landet ligger ikke øde. Svaiende åker, gir oss alle vår føde.

Satirepos

10/7 2020

Jeg leser diktet "Innerst i Sjela"

Livets verdi

Verdien av ett liv vet en ikke før det er forbi. Hvilken glede det skapte, for alle som passerte. Hvem det berørte med det som livet skapte. Hva sier regnskap om ligningen av tapet.

Matematikk kan ikke måle verdien av ett liv. Ligninger med x og y ganger 99 sier ingenting. Ikke om livet har spor av verdi. Ikke om livet var elsket eller hatet.

Verdien måles i følelsen det gav nettopp deg. Hvordan dette livet tolket verden. Hvilken respekt det viste for ditt vesen. Hvem som eide livet, og ga det for deg.

Verdien av ett liv måles i mengden av minner. Tanker og ord som ble sagt, de som fikk deg til å føle. Livets verdi, hva er det, er det bare følelser som gjelder. Livets verdi kan ikke måles i penger?

Livet som passerte, hva betydde det for deg ? Dette livet som er borte, hva forventet du deg? Din arv er dine gener, og lærdom det gav deg! Den kjærlighet det viste deg og livet det gav deg!

Livets verdi er å være i det. Å bruke dine minner og lærdom i det. Livets verdi, er umulig å gi. Og det er nettopp fordi, det er umulig å si før det er forbi.

 

Satirepos 

27/6 2020

Midtsommer

Varme, lyse lange sommerkvelder. Humla surrer og myggen stikker . Ligger på ryggen i sola, og opp på himlen titter. Dun lette skyer, under disse skapes sommer minner.

Dette skaper lengsel, hele neste vinter. Mens en sitter og tenker, på varmen som venter. Midtsommer , legg deg i vannet og svøm. Livet er godt, nesten som en drøm.

Ferieturen ble stoppet, da verden stengte. Kanskje det er en pause som verden trengte. Vi trenger kanskje og kjenne litt etter på å lengte. Nettopp denne sommeren er vi sammen med kjente.

Satirepos 24/6 2020

Fars minne

Jeg står og ser på ditt navn, som er hugget i steinen som merker din grav. En følelse så rar, når jeg på denne steinen tar. Selv om jeg er gammel, er jeg enda sønn av min far.

Jeg er ikke her så ofte, ikke så ofte som jeg lovte. Men mitt sinn tar meg hit, med det samme når jeg vil. Trøsten finner jeg i gamle minner.

Savnet er stort, og tungt og bære. Jeg står her ved din grav for å ære ditt minne. Ordene er mange, men ikke lette og finne.

Trang i halsen og våt i øyet, mang en tåre har falt ved din grav. Du er på seilas på minnenes hav, takk for all glede du gav. Minneboka er stor, og jeg minnes mange av dine ord.

Satirepos 13/6 2020

I undring

Hvorfor eller hvem, hvor eller hva.? Undring om tid, hvorfor denne strid. Du kaver og sliter, finnes det ingen ettertid.

Hva må du rekke, hvem må du nå. Hvorfor må du, er det fordi andre vil.? Er det fordi du vil vise, hva du får til?

Hvem er den du må nå målet til? Er det din vilje, er det derfor du vil.? Vær sterk i din tanke, tenk engang til.

Satirepos 13/6 2020

Frihet under ansvar

I morgenens stille øyeblikk, når tanken er klar. En liten vurdering av friheten vi har. Den vi har fått, og som er vårt eget ansvar.

At begrepet er der, betyr ikke at det gir frihet. Tvert om betyr det, følg alle lover og regler. Vis ansvar uten å stille krav, det er det vi har.

Demokratiets rett, er det som styrer oss rett og slett. Innenfor boksens skarpe hjørner, kan du velge det du føler. Frihet i en boks, under eget ansvar?

Justisen er hard, når det kommer til rett. Boksens rammer, er veldig stramme. Laget for å holde oss nede, vi er lette å lede.

Satirepos 13/6 2020

Jeg har fremdeles innbundene bøker for salg, benytt skjema ved siden av bildet for bestilling. Mvh Satirepos

Navn*
E-postadresse*
Emne
Melding

Fra M til XL4

Kroppen har passert 60, nå må jeg kle den i xl og maxi. Formen og fasongen, har gått fra en Y høyreist og sterk. Til b med nedsunket brystkasse, og dissende ting. En kropp i forfall med hengende ting.

Gjennom årenes løp har størrelsen på klærne mine krympa? Det har vært for mye av det gode, og trening som ikke nytta. Mye har gitt fart i tarmen, uten at det har gitt futt i armen. Uff nå er det ikke mye en orker i varmen.

Krager og linninger som strammer, mere jammer. Knappper som forsvinner, inn under taket som henger. Vepsens fasong får buksa til å henge på, belte strammer å nå. Overkropp som en middels moden pære, at en ikke kan lære.

Selvinnsikt i egen kropp og helse, jeg er min egen lykkes smed. Min fasong og vekt, kan bare jeg selv gjøre noe med. Etter den søte kløe, kommer den sure svie. Spiser jeg mye, må jeg trimme mere.

Satirepos

31/5 2020

Vindkraft

Skogens sus, er lyden av vinden som passerer. Løvtreets blader og graners nålefyllte kvist. Naturens egen lyd, må vike for kongeriket. Bærekraftig innvestering, er energiselskapets mål.

Midt inne i denne eviggrønne skog. Plantes det snart fundamenter av stål og betong. Der skal det vokse, søyler av stål. Drevet fram av politisk gnål.

Disse turbiner med gedigne vinger. Skal fange vinder, der de med vinden svinger. Konsesjonen er gitt, og de kan bygge fritt. Energiselskapet har fått sitt. Og du og jeg må  betale litt.

Bærekraft på fornybar energi. og det er fordi. Vi ikke kan utnytte vannet som renner forbi. Noen fikk fanget en politisk mynt, mest for å være selskapets pynt. Selskapets bærekraft, måles kun i kroner som er gevinst.

Satirepos

23/5 2020

Allergi i koronatid

Pollen fyller lufta, en vinter er forbi. Det hostes og nyses, nesa renner det er vår på ny. De som er rundt deg, dømmer deg nord og ned. Alle blir litt sprø i denne korona tid.

Ingen smittefare, bare en allergiker i pollen kavet. Snørra renner som en elv til havet. Ett nys ute blant folk, gir deg blikk som vil drepe. Om de tror deg når du sier, jeg bærer ingen smitte.

Ingen vil i nærheten av deg sitte, ingen vil ha smitte. Du dømmes for hosten og nyset. Alle har tolket din sykdom, du blir dømt som smittefare. I korona tid forsvinner medmenneskeligheten bare.

Satirepos

22/5 2020

Fra Vugge til Grav er nå til salgs også som E-bok benytt linken under.

PS. Du må kopiere den og lime den inn i nettleseren din

https://ebok.no/ebok/fra-vugge-til-grav_vidar-linstad/

Jeg leser 3 dikt

Satirepos leser: I Flammen , Vind sol og politikk, og Livets elv.

Livets elv

Speilblankt og stille, renner det forbi. Vannet i elva, har gjort det i evig tid. Under overflaten buldrer det i stein og trær. Det er der uroen er.

I likhet med elvevannet, det er slik i livet med. Overflaten er stille og blank. Under huden i kropp og sjel. Der er uroen over livets tegn.

All tvil som sliter, alle løfter en bryter. Alle følelser en har, for hver avgjørelse man tar. Der en skuffelser gjemmer, og hører stemmer. Er lyden av livet som renner forbi.

Satirepos

13/5 2020

8 Mai

Tanken om dem som betydde noe. Tanken om dem som trygget vår framtid. De som la verden og alle fordeler ved våre føtter. De som ofret sine liv, for å redde våre røtter.

I dag er dagen da vi kan hedre og takke alle som kjempet. Sola er oppe dagen er begynt, selv vinden er stille og viser respekt. 75 år har gått siden krigen stillnet, vi lever i frihet. Våre tanker er frie, som dere kjempet for å gi.

En frihet som kostet, mye mer en noen kan ane. Tenk på alle som måtte blø for sin fane. De som kjempet for frihet, men mistet alt. Mistet sitt feste og blødende til marken falt.

Flagget i dag i rødt vitt og blått, er vår heder til dere. Som friheten til landet forsvarte. Det vaier i frihet fordi dere forstanden bevarte. Og ilden fra okkupantenes gevær besvarte.

Satirepos

8/5 2020

Hybelkanin

En myk liten dott, dukket plutselig opp. Midt utpå gulvet danset den rundt, kan dette være sunt. Lette fjon, støv fra klær og litt hår. Den var da ikke her i går.

Hvis jeg tramper litt med foten, og er litt hard mot den. Forsvinner den inn bak med sofaen igjen. Der ligger den stille, og er redd for ei fille. Og støvsugeren er ekstra ille.

Denne myke grå lille skapning, skapt av litt latskap og ingenting. Er kanskje tegn på at livet, er mere en støvklut og mopp. Om det er litt støv bak sofaen, er det virkelig så ille. Men synes du det er stritt, finn fram filla før du setter deg litt.

Satirepos

6/5 2020

1 Mai

Denne vårdagen har sin egen agenda, og lever enda. Dagen har sine merker, nedfelt i avtaler og verker. En kampdag for felles forståelse av samhold og brorskap. Rettferdig fordeling, en øvelse i sosial trening.

Mange før oss har brukt dagen, til å gjøre den bedre for oss. Tatt sine kamper for å endre verden, den var tøff denne ferden. Mang en gang endte det med kamp på bare never. Kampen for rettferd og frihet, lever fremdeles.

En dag for å stille krav, og kanskje tenke tilbake på dagens opphav. En dag som er til for å brukes, en dag som for alltid vil huskes. En dag for kamp om retten til forhandling, og endelig forandring. En dag for oss alle, som bestandig vil ha ønsker om en bedre verden.

Satirepos

2/5 2020

Donor

Mitt hjerte banker med taktfaste slag. Hvert slag holder meg inne i livet minutt for minutt. Det pumper mitt blod ut i hele min kropp. Tar jeg i følger det etter, og gir musklene kraft.

Mine lunger fylles med luft, for hvert åndedrag. Luften vi trenger for å leve hver dag. Luft til hver fiber i muskel og topp. Uten den hadde alt stoppet opp.

Mine øyne ser, jeg sanser omgivelser. Jeg ser dine uttrykk, når du ser på meg. Bildene brennes inn i mitt minne. Mye bedre en på en USB pinne. 

Min hjerne er banken, hvor minner settes inn. Hvor kunnskap lagres, for siden og hentes frem. Her jobber følelser, tanker og troen. Hjernen jobber så jeg beholder roen.

Mine nyrer er filteret for det jeg fyller på. Kanskje på tide og tenke litt nå. Noen er i fare, kanskje jeg burde ta dem bedre i vare. Og til noen andre dem spare.

Mitt liv leves, takket være mine indre organer. Tenke seg til om jeg havner i mitt livs situasjon. Hvis uhellet er ute, og min framtid blir borte. Andre kan få leve hvis jeg har gjort det og har donorkortet på. 

Satirepos

29/4 2020

April

Gi meg April den milde måned, med lukt av vår. Bråtebrann og støv av åkerjord. Pollen i lufta, i denne måned har vinteren fordufta. Det spirer og gror, det dufter rå jord.

I April starter naturen på nytt, livets syklus er klar for nok en runde.  Iveren er stor blant planter og dyr, det er et sabla styr. Det plantes og såes i bed og på jorder. Nytt liv fødes i stall og skoger.

Gi meg April måned med liv i gave, nyfødt liv i fjøs og skog. Arven er gitt nå tar de nye sine første skritt. Alle disse ting beriker livet mitt, når naturen gjør sitt.

Satirepos

27/4 2020

Korona skrekk

Innerst i hjørnet, gjør jeg meg minst mulig. Med nyvaskede hender sitter jeg blant folk. Med hoste som skraller og rennende neser. Helst vil jeg vekk, jeg har litt korona skrekk.

Innerst i hjørnet på venteværelse sitter jeg. Ved fastlegens kontor, her sitter mange som tror. På politiske ledere, farmasøyter og kjemikere. Men viruset i luften da, ja skal jeg holde pusten da.

Følelsen er rar, bare tenk på avstanden vi har. To meter i fra, det skal visst være bra. Å møte til oppsatt time, er rett og slett en pine. Korona er en plage, jeg trives best i min hage.

Jeg sitter her i ro, blir litt koko. Tometern har krympa til under det halve. Bare en stol imellom, ingen synes å bry seg. De må jo bare rett forbi meg.

Skrekk eller ikke, jeg kan ikke eller vil ikke. Hvis ingen har respekt for alle disse krav. Var stenginga av Norge et liksom forsøk. Vis litt vett ikke vær en gjøk.

Satirepos

26/4 2020

Tanker om nåtid

 

Akkurat nå i dette sekund, skjer det ting. Ting menneskeheten burde skamme seg over. Selv nå når halve verden enda sover.

Halve verdens befolkning, har sin tolkning. Tolkning av rettferd og levekår. Og den politiske uroen som rår.

Ressurser som tømmes, adferd som gjømmes. Overskuddet jages, der profitt skal lages. Alt måles i penger, det gjelder ikke livet lenger.

Akkurat nå må noen lide, fordi ingen torde si det. Hvilken vei er du villig til å gå, langt eller stutt. For at menneskeheten sine mål skal nå.

Akkurat nå i denne time, føler jeg på sorgen. Over en ny dag med skuffelser i kø på denne morgen. Hvorfor må denne verden være så liten.

Akkurat nå i begynnelsen på denne nye dagen. Håpet er tilstede, kanskje kan vi gjøre noe med det. Spre litt håp rundt oss og vise litt glede.

Akkurat nå må noen tape for at andre skal vinne. Akkurat nå når nesten hele verden sitter inne. Akkurat nå i dette livet, lar jeg følelsen av godhet styre.

Nåtid er straks fortid, utnytt denne nåtid for din ettertid. Denne tida som kalles for livet, er nåtid akkurat nå. Ikke før, ikke siden, men akkurat nå er tida for å så. Gå ut grip dagen og gjør det du må.

Satirepos

22/4 2020

Jeg leser Hestehoven og Optimisten skrevet den 27 feb 2018

Lyden av ved

Ettervinteren er tida for å starte, neste års produksjon av ved. For å kunne møte neste vinter med. Lyden av motorsag i vedaskog. Er lyden av vedasjuken det.

Det kan jo bli kajt, hver eneste pinne må med. Den store grana, nå må den ned. Vi må jo ha nok, fell enda en stokk. Vedasjuken gnager, inne på nabotomta ligger enda en stokk.

Vinteren har vært snill, nesten uten snø og mild. Vedskulet er fullt . allikevel gnager det som sult. Å ha noen favner til det hadde vært kult. Mange er flinke, de holder vedasjuken skjult.

Bjørka som stod der, stor og fin. Nå ligger den midt inne i vedstabelen min. Nå slipper sola inn, og jeg har vinterved til peisen min.

Satirepos 17/4 2020

Vår i stille grender

Påsken er på hell, mange har sittet i sola på egen fell. Dagene er lange, plagene er mange. Avstanden er plagsom for samvær og glede.

Dette trassige virus, som truer vår tid. Vi stenger det ute med såpe og flid. Alt vi gjør er for å sikre vår fremtid.

Stille i grenda, folk har nok med å vaske henda. Nettet har blitt vesentlig helt egentlig. Vi hilser og snakker, gjennom skjermfilter vi takker.

Ferien er avbestilt, helt villt. Sommeren blir i Norge, kanskje en tur på fjorden for å dorge. Jeg håper og tror at sommeren blir god  her i Nord.

 

Satirepos 17/4 2020

 

I klemma

Relgion

En overbevisning, et tankesett som du føler er rett. Mange som har trua, tenker kun på frua. Andre føler seg mere halleluja.

Hva enn du måtte tro, gjør det du er god på. Føl på en lengsel, ikke lev i trengsel. Bruk dine tanker, kast ut et anker.

I troen er det mange veier, ta den du føler at du eier. Verden er stor, troen kan være din rettesnor. For at nettopp  du skal holde deg i det rette spor.

Satirepos

9 /4 2020

Ansikter etset i glass

I mitt vindu står, to barneansikter etset i glass. Barnebarn som smiler i morgensolens glans. Deres uskyldige fjes stråler mot meg.

Mere en et bilde, etset i glass i 3D form.Et evigvarende minne som for alltid er der. Preget i glass, her har den fått sin egen heders plass.

Jeg er farfar og morfar og pappa på ny. Barnebarn og barn er en stor glede og kjempestas.Bilde på veggen med alle disse små.

Gir håp i en verden, en glede på ferden. Tida går inn i ei framtid vi ikke kjenner. Mitt håp for verden må være at alle blir venner.

Satirepos

6/4 2020

Ansikter etset i glass

Hei alle sammen.

Det har blitt lørdag 28 Mars håper dere alle får en fin dag.

Selv om ting ser mørkt ut , prøv og se framover. Det er alltid et lys i andre enden av den mørke tunellen. Livet er skjørt, men det går videre uansett hvilke prøvelser vi utsettes for.

Satirepos 

Ballast fra fortida

Fortidas minner henger rundt halsen min som en møllestein. Trekker meg ned, presser på for å holde meg nede. Jeg må være klar, alltid være rede. Klar til og forsvare, klar til å lede og være der tilstede.

Fortida kan være en tung ballast, jeg må passe på, ikke sette meg fast. Tenk om jeg må bære hele dette livet med overlast. Tankegods har stor egenvekt. En liten tanke, kan flytte balansen i livet mitt.

Ballasten fra fortida er noe jeg alltid har med meg. Livet jeg lever, med tankene jeg strever. I en verden av følelser, opplever jeg prøvelser. Livet i seg selv består av mange øvelser.

Satirepos

28/4 2020

Vanlige folk

Ikke er de bare grå, de er av de småe å. Nederst på stigen, gjør ikke mye ut av seg. Avspist med smuler, som faller fra de rikes bord. Kjemper for et liv, de brukes for å bygge kapital.

En kapital de aldri kan nyte godene av. Et hav av forskjell og fornedrelse. Uansett vil aldri endene møtes. Jeg tror det blir bestemt når vi fødes.

Født inn i små kår, preget av alt på den veien du går. Motgangen har gjort deg sterk og stor. Kjempet for retten, for mat på ditt bord. Lært til å stole på disse store ord.

Jeg kjenner at det er penger som har makta. Det er kapitalen, som har snakka. Alt du har prøvd, alt du har satsa. Enden på det hele er å bli nedprioritert og ofra.

Satirepos

26/4 2020

Ekspert på si

Ekspert på si Journalist, professor eller guru. Veit han noe mer en deg, trur du. Eksperter på si, med mange meldinger på gli.

Utrolig er det, hvor mange det er som har meininger å gi. Mange som har veldig mye de må si. Ingen vet men alle tror, Jeg tror de fleste er ute og ror.

Mange med doktorgrader i etterpåklokskap. Forteller om alt som skulle vært gjort. Hvor var de, når hendelsen stod ved vår port.

Ingen i verden kjenner dagen før sola går ned. Ikke påstå, slik på måfå bare for å få poeng. La de som er valgt til å lede, få gjøre jobben uten all verdens vrede.

Satirepos

19/3 2020

KORONA

Ikke ta på ikke røre, nå er det viktig for alle å høre. Vask dine hender og host inne i armen. Hold deg helst hjemme, sitt inne i varmen.

Korona holder sitt klamme grep over verden. Et knøttlite virus tvinger oss ned. Med såpe og vann vi kjemper oss fram.

Antibac i lomma, ta aldri noen i hånda. Hils pent med foten det er den nye moten. Hvis vi vil så får vi det til.

Bare tenk deg om, hva hvis jeg gjør som. Alle de andre ikke være ute og vandre. Hvis vi alle passer på og støtter hverandre.

Kanskje kan vi vinne, gi Korona en knekk. Vi kan slutte og gjemme oss, og igjen være sammen. Verden er vårt felles eie, vi må den sammen pleie. Ingen av oss, har verden som sitt særeie.

 

Satirepos                                                                                                                                       18/3 2020

Kommunal politikk

Merkelige greier, politikk tar sine egne veier. Sparetiltak, selvfølgelig bare skole og eldre det gjelder.Der det er store penger og spare, se der er ingen fare.

Der sitter de trygt, jeg synes det hele er stygt. Deres sparing i kommunen skaper utrygghet og frykt. De ser ikke skogen for bare trær, muligheten for innsparing er dem veldig nær.

Hva er vi tjent med, hva vil vi ha? Tjenester vi trenger eller bare seminar og tåkeprat. De sitter selv på nøkkelen, men det er jo ikke toppene som teller. Det er bare barn og eldre som koster penger.

Satirepos

29/2 2020

REKLAME MAKT

Det prikker og svir i panna, jeg er piss forbanna. Makan til vrøvl, en kan da skjegge seg med høvel. Reklamens makt, er en sammensverget pakt.

Press for å kjøpe, nå må du løpe. Tilbudet varer, du har ingenting å tape. Gjør som du vil, men jeg er møkka lei.

De forteller deg hele tida hva du må gjøre. Hva du må eie, hva du må pleie. Og din tanke vil de eie.

Men tanken den er min, og jeg synes den er fin. I mitt hode, er mine tanker fri. I min verden her bestemmer jeg, og takk for meg.

Satirepos

28/2 2020

Veien

Alle vil ha veien de enkelt kan bruke hjem. Men bare hvis den ikke går i nærheten av dem. Alle vil ha, ingen vil gi for at trafikken skal gli.

Veier imellom, for transport av folk og varer. Bredbånd og fiber i bakken, her kan du ikke sende pakken. Politiske løsninger kan kysse meg i nakken.

Alle vil ha framskritt, også MDG. Uten varetransport, hvordan vil de løse det? Ingen verdi kan skapes av bredbånd og fiber. Men en kan bestille varer, til alle døgnets tider.

Utrygghet for liv og struktur, politiske løsninger på utur. Kunnskap er makt, hvorfor ikke gjøre det til en kur. Slik at alle disse politiske valgene snur.

Satirepos

26/2 2020

Årstid i forvirring

To snøfall og alt ble hvitt, det ble vinter helt naturlig gitt. Snøen i januar ble til vann, alt ble en diger søledam. Søle og is, kong vinter mistet sin pris.

Forstyrret i planen, om at det enda en stund skulle vært vinter i hagen. Ytterst på kvisten, en iskald knopp som nesten brister. Mens sydlige vinder og regn i februar, gjør at syrinen står og rister.

Du unge lille grønne spire, det er egentlig din tid for å hvile. Planen var, du i april skulle smile. Du har våknet for tidlig og begynt å spire.

Grønt gras på plenen i Januar, denna vinteren ble rar. En vinter har blitt forvirret, når det er vår i februar. Naturens kraft går sin egen vei, forvirret av årstid eller ei.

Satirepos

22/2 2020

Grensen

På grensa av det forsvarlige, nå om dagen er det det helt vanlige. Vi farter over grensa til søta bror, og også noen andre som der bor. Vi handler mat og snus, vi lever i sus og dus. Overflodshornet fyller skuffer og skap fulle av mat.

Mens det rundt om i verden fylles med hat. Krig, vold og fordervelse legger land i ruiner. Fornedrelse, tortur og drap. Verden er på vei mot det endelige tap.

Respekten for livet i seg selv er borte. Krigens uhyrlige toner har gjort det. Grensen er nådd, ondskapens frø er sådd.

Satirepos

21/2 2020

Vind, sol og politikk

Vannet renner i strie strømmer, turbiner produserer elektrisk kraft. Mye mer enn hva vi behøver, herre jemini hvordan er det vi sløver. Hva om vi produserer bare det vi behøver. Kanskje vi kan la være å bygge, alle disse luftslott. Som driftes på politisk kapital.

Alle disse fantastiske løsninger, for å få plass i løvenes sal. Bærekraft har blitt et ord i politikkens bilde. Du verden, de tror de er så gilde. En skal ikke bære mer en det en må. Bærekraftig politikk er for de få. Nettopp nå betyr bærekraft at noen prøver å spå. Hvilken verden vi de neste hundre år vil få.

På maktens tinde, der disse bautane ønsker å stå. Konsekvensen av at de det norske folk vil flå. For at de sin ultimate plass skal nå. Hvorfor er det slik, at vi alle skal tåle denne urett de begår. Hva gjør de med jorda vår?

Satirepos

21/2 2020

KRAFTEN

Kjenner du at livet klemmer, holder deg fast og gjemmer. Føler du deg fanget, i kropp sjel eller sinn. Synes du det er vansklig og finne veien frem.?

Kraften vi alle eier, er kraften av livet. I livet våre egne veier vi finner, blant opplevelser og minner. Slipp dem løs, ta dem frem å for all del ikke glem.

Lufta vi puster inn, er stoffet vi går på. Det som driver vår motor, opp framover og hjem. Husk å puste med magen igjen kjære venn.!

Viljen er vår egen, og viser oss vegen. Vegen du stikker, går til ditt mål. Valget er ditt eget, som livet du har levd.

Satirepos

13/2 2020

Samfunn og ansvar

I et samfunn uten likeverd og toleranse, uten forståelse og empati. Hvor alle må være rikest og ha det meste, helst mye mer en de fleste. Perfekt i hjem og familie, karriere i jobb og på reise. Polerte forhold i alt med alle, glansbildet utad og alt det derre.

Vi er alle brikker i samfunnets maskineri, av og til må vi sette av litt tid. Tid for å snakke, tid for å lytte. Sammen med andre gjøre samfunns nytte. Ingen blir lykkelige av nyskurte tak, eller ren dyrket økologisk mat.

Til spott og spe blir vi holdt for narr. Reklamen sier at vi alle disse varer trenger, du kan kjøpe dem på krita. Vi låner deg penger. Så har du gjelda lenger. Sannheten har mange sider. Å handle ting en ikke trenger. Det kan vi rett og slett ikke gjøre lenger.

Satirepos

11/2 2020

Farvel med orgelbrus og stråleglans

Her sitter jeg bakerst i kapellet, jeg minnes den som har gått bort. Organisten spiller, lange triste toner. Sårt og trist, leit og vondt, følelser som gnager. Det er tankene som jager.

Orgelbruset fyller meg med vemodighet. Livets faser, noen kommer andre drar, Noen får barn, andre mister far. Tristheten er tung og stor.

Med salmesang og orgelbrus tar vi farvel. Jeg tenker, livet du hadde var bra allikevel. Vi fikk da laget noe vi kan minnes om. Det var alltid glede når vi sammen kom.

Jeg titter opp mot de store lysekroner som i taket henger. Det glimrer og skinner, det er som en stråleglans. Eller kanskje lysene viser englers dans. Farvel kjære venn, kanskje vi møtes igjen.

Satirepos

6/2 2020

Speilbildet

Jeg står foran speilet med granskende blikk. Sporene har blitt mange, og rynkene lange. Et blekt men fattet ansikt sett med mine øyne. Som titter tilbake fra mitt speil.

Bekymring, glede, smil og tårer. Alt har fått plass i disse furer. Sorg og glede, hat og sinne. Restene av det er sporene i mitt fjes.

Smerte og nytelse, har fjeset i sitt minne. Mitt ansikt speiler et liv, som har etterlatt spor. Spor etter livet, som et preget pergament. Minnene står i hjernebanken, og en så lenge jeg renter får.

Mange spor har sin egen historie. Historier som har gjort skyggene lange og mange. Episoder i livet, som har etterlatt anger og smerte. Ting som var fullt av glede, jeg kan enda se det.

I mitt speil på veggen her, er det dette jeg ser. En gang var jeg ung, nå er jeg gammel og tung. Et trøtt slitent ansikt smiler tilbake. Fortid er fortid, nå tar jeg brillene mine på for inn i fremtiden å gå.

Satirepos

29/1 2020

I Bil

Her i denne setting alene, et lite rom hvor du kan mene helt alene. Inne i denne lille kupe, som med motor farer avsted. Langs humpete veier i norge et sted, nesten så du av setet faller ned.

Du leser i avisen, bevilgninger er lagt på is. Veien som skulle bli, vart det ingenting av. Det smeller i hjula, dempere rister, inne i bilen nesten så jeg tenna mister.

Jeg kjefter og smeller og tenker faen heller. Hva er det dette gjelder,er det ingen hjemme eller. Det skuffer meg stort, hva disse som sitter på tinget får gjort.

Veien ligger her, og alle vet hvor den går. Men hvorfor får den ingen bevilgninger i år? Avgifter betales for alt vi kjøper og alt vi bruker.!

Staten vasser i penger, hvorfor i allverden får vi ikke det vi trenger.? Eier de ikke sunn fornuft de som skal fordele våre penger. Dette tenker jeg her jeg i bilen sitter, i Frankrike ville vestene blitt røde.

Satirepos

26 /1 2020

Min vei

Født til å streve og ha nok med å leve. Det skulle vise seg å bli liten tid til å sveve. Tida har gått med til å overleve.

Den tid jeg har fått, har jeg brukt etter beste evne. I tjeneste for andre, og jeg kan ingen klandre. Jeg valgte selv min vei som jeg ville vandre.

I et samfunns tjeneste, ett lite tannhjul i en stor maskin. I kverna som knuser din tid, og sluker din kraft. På jakt etter skatter, hvis jeg krever kommer svar med latter.

Min tanke er fri, så lenge jeg gjør som staten vil. Mitt valgfrie liv, er fullt av den sterke tvil.

Satirepos

23/1 2020

For seint og for tidlig

Det vil alltid forekomme oppfatninger av tid. Noen eller noe kommer alltid for seint. Mange er for tidlige, tidligere en meint.

Hvis du tenker, de venter på meg. Da er du mest sannsynlig for sein. Antagelig er du populær og kanskje litt sær.

Er du en halv time for tidlig. Da er du nesten utidig, eller du er litt for mye ledig.

For seint eller for tidlig. Akkurat passe er mest trivelig. Ca et kvarter er angivelig, ganske betimelig.

Satirepos

14/1 2020

Livets gåte

Hver av oss er en av mange, selv om hver av oss er kun den ene. Ett individ med egen tanke, ett eksemplar med oppreist gange.

I skaperens syn skulle vi få tyn. Han ville slå oss i bakken med torden og lyn. Skylle oss vekk, fra jorden sin.

Evolusjon eller skapelse, glede eller fortapelse.I ditt ansikts sved, skal du spise ditt brød. I følge noen fordi vi ikke hørte Bare fordi en av de første rørte.

Inteligens må brukes sammen med vett. Troen må tolkes slik vi har sett. Synet vi har er mest sannsynlig rett.

Satirepos

7/1 2020

INNLANDET

I natt ble fusjonen en realitet to fylker ble plutselig ett. Sentraliserings maskinen blir aldri mett. Lengst mot øst og midt på østlandet, hjertet på hamar ble stort i natt. Mektige skoger med ulv er for mange gildt, men de spiser både husdyr og vilt.

På innsida av vannskillet i le for fjella, her er det tørt og stille vinden er sjelden ille. Vi bor litt sånn i bakgården til Viken, nesten hele østlandet ble hans den sniken. I teorien berører det ingen, for navnet skjemmer ingen. Innerst i landet er lik Innlandet der bor stebroren til Viken.

En slags utkant, langt innafor det hippe og urban midt i Hans Børli sitt rike. Jord og skog, forvaltning av ressurser, verdier skapes der de mørke skoger suser. Utmark og vann i bøtter og spann, fiske og fangst uten spor av angst. Allsidigheten er stor for alle som nå i Innlandet bor.

Mer en politikk med snarlig replikk, mer å miste en følelse enn det er en prøvelse. Stolthet over hvor du kommer fra, nedarvet i generasjoner. Historien om Hedmark og Oppland er ferdig skrevet. Grensegjerdet mellom disse to er nå revet.

Hva blir nå den rette og feile sida ta Mjøsa, er det lengre så viktig å væra Brumundøl Som en er sjøl. Det er tross alt bedre å væra innlending enn en politiker på tinget uten ei eneste innvending. Velkommen som borger i Innlandsfylket og lykke til.

Satirepos

1/1 2020