HEI

Hei, et lite unnselig ord i vårt språk . Et uttrykk, en hilsen, en annerkjennelse. Jeg ser deg, med deg vil jeg snakke.

Hei, en hilsen mellom venner. Eller andre mennesker du kjenner. En åpen innvitasjon til utveksling av ord. En samtale rundt et bord.

Hei i det stille, har du det ille? Er ikke ting slik du ville? Har de ikke vært snille?

Hei, med harde øyne og sammenbitte tenner. Sinte harde ord over leppene renner. Med trykk på H,en kan en miste venner.

Hei, dette lille men mektige ord. En start for alle uansett hvor de bor. Alle kan bidra til vennskap ombord.

Hei, et ord til alle som møter ditt blikk. Ofte går de motsatt av veien du gikk. Uansett har man tid til et hei og et nikk.

Hei, kan snu dagen fra vond til god denne morgenstund. Hei, du sier det på et sekund, alt du trenger er å åpne din munn.

HEI OG GOD MORGEN TIL DERE ALLE DER UTE!!!

Satirepos

16/12 2019

Fantasiens spill

Tenke seg til å være snill, rund og gild. Og ha verdens beste helse endatil. Og spise alt man vil, å nyte tida og gleden fordi en er til.

Nyte og høste av all verdens frukter, Smake og lukte, og tørsten slukke. La barn være barn og slippe dem å tukte.

Sove i min seng uten ei klokke til å vekke. Så lenge jeg vil, jeg har ikke noe jeg må rekke. Dagen er min og gjelda er vekk.

Satirepos

12/12 2019

I din skygge

Ser du deg selv, ditt omriss av ditt bilde. Det er som om du er bare det halve av deg selv. En følelse som glipper, der du går og tripper. Synes synd på deg selv, der du går og sipper.

Ser du ditt liv som vandrer i din skygge. Det mørke dype, stille og stygge. Vokser det fram en uhygge av å se, Skyggen din som farer avsted.

Er du trygg på det som foregår bak din rygg. Blir sporene du setter slettet, føler du deg brydd. Livet du lever, er du sikker på at det er levd. Sammenføyet av minnene i nettet du har vevd.

Lev ditt liv ikke la deg av blitzen blende. Ikke la skyggen av deg mot deg vende. Skyggen er stolt og speiler ditt liv. La skyggen hvile, slutt å tvile. Å leve er det du ville.

Satirepos

5/12 2019

Tristhet

En følelse som gnager i hodet, i dag er det ingenting av det gode. Det kjennes i kroppen, som en stein i magen, noe må gjøres for å redde dagen.

En tanke som spinner, ingenting går på skinner. I et hode som er fullt av gamle såre minner. Og det er de som klinger. I dag er det tårene som vinner.

Du må helt ned i kjelleren og hente, det motet og viljen som du glemte. Svarte tanker og tristhet i mente. Stå fram og stå rak, det er meininga bak.

Håpet er der, det står der og venter. På at motet møter tvilen, at du kjemper tilbake. Du styrer selv din tanke. Det er du som veien må vanke.

Føler du deg fortapt, du er ikke lenger alene. Motet og viljen er nå ved din side. Du trenger ikke gå her alene og tvile. Åpne tanken og få deg litt hvile.

Satirepos

27/11 2019

Takk til Høsten

Tåke og lave morgen skyer lager sitt eget forbund. Der de blandes i denne gråe fuktige tåke massen. Denne som nå siger over plassen.

Høsten har sine mørke dager, Lyset fra sommer er borte. Dagene blir mørke og korte.

I en hektisk høst, mat bringes inn i hus og naust. Av trauste bondemenn og koner. Og fiskerens last leveres, fanget i hav og fjord. Mange sliter og strever for å bo på denne jord.

Mat og ressurser er høstet, full er låve og naust. Høstfargede blader faller, stille seiler de avsted. Vi tenner lyset, og samles inne med en indre fred. Skuldre senkes, og høsten takkes når eplene pakkes ned.

Satirepos

20/11 2019

I grålysninga

I det svake lyset utenfor, skimtes konturen av den nye dag. Det er grått bistert og kaldt, i grålysinga forklares alt. Gradestokken er blå, derfor daler snø det ser jeg nå.

Bildet som vises, er i svart hvitt med grå nyanser. Grytidlig en november dag, med skjerpede sanser. Jeg enser det vakre, i naturens underfundige seanser.

Følelsen av det du ser, vokser samtidig med lyset. Håpet er at dagen gir deg styrke, så du med stolthet kan utøve ditt yrke. At dagen bringer hell, og gir deg din bit av lykke.

Satirepos

17/11 2019

En tommel med tidemanns blå

En tommel med tidemanns blå Et lite minne, blant noen gamle små så plutselig dagen. Bildet av en stor, grov og giktbrutt tommel. En negel som skjærer i stripa med voksen. Det måtte til for å få åpnet boksen.

Oval i formen, laget av papp og forseglet med voks. Lukta i rommet, av snusen i boksen når han tok lokket av. Den grove tomlen brukes som ei skuffe i snusen. Boksen som løftes mot ei ventende snus leppe.

En liten vipp med tomlen, lasset med snus veltet ned bak underleppa. Prisen fant plassen, bak leppa i bestefars tid. En tid uten fordom, en kunne nyte den i fred. Nå er det kun et bilde jeg har i mitt minne, fra bestefars tid.

Satirepos

13/11 2019

I Flammen

Å sitte der stille, bare sitte å se. Dypt inn i flammen, på søken etter fred. Lyset av flammen bærer tankene avsted.

Å sitte der alene, og la tanken vandre. Og i samme stund tenke på andre. Andre du har kjent, til dem nå en tanke er sendt.

Å være i tanken, som blafrer med lyset. Og være i ett med seg selv, på søken etter glede. Greier du det, er du moden nok til å se det.

Å finne deg selv, og finne fred i sinnet. Med fred i sinnet, kan du glede deg over minnet. Den siste rest, du måtte ha av sinne. La det inn i flammen forsvinne.

Satirepos

9/11 2019

Vargskog

Tider kommer og tider går, og det ser ut til at vargestammen består. De yngler i øst, de yngler i sør. Det gjør de uansett om de bør.

Ulven kan ikke lese om alt som står. Den kan ikke vite hvor grensa går. Ulvesone her og ulvesone der. Ingen må komme og fortelle oss at det er her.

Frykten er stor der de setter spor, helt inn til låven på dyrka jord. Hvem har rett, og hva er riktig, at politikere enes det er viktig.

Rovdyr har fått sitt eget styre, og de er både kostbare og dyre. Med ulv både i og utenfor sona, er det greit og holde seg inne i lag med kona.

Satirepos

8/11 2019

Lille skogmus

Kjære lille mus, hvorfor skal du inn i mitt hus. Du skal være ute, ikke titte ut av min rute. Lille kjære musemor, ta barna med deg hjem. Jeg viser deg gjerne veien frem, for alle fem.

Bedre å være ute, en på kattens snute. Jeg så ditt spor, du hadde tygget av ei snor. Oppe på loftet, hadde du spist av ei kofte. Neste gang du kommer, er fella klar.

Du er liten og smal, du er søt og rar. Men kjære lille mus, jeg tror det er best du drar. For jeg vil passe på alt hva jeg har. Med feller, og ting jeg har.

Hvis du vil tygge på en fleskebit, må du gå et annet sted, og ikke komme hit. Her sitter flesket og lukter godt, om du kan ta den? Ja det kan du godt, men straffen er lei når det smeller i fella.

Satirepos

1/10 2019

Humlehus

I sommer har humla bodd i trestjerners hus. Lagd på sløyden, ihvertfall nesten. Med vegger og tak, med netting bak. Og vi har ĺatt humla suse.

Denne arten som humla er. Finner ikke lenger trivsel her. Arter forsvinner, dyrket og pleiet mark vinner. Vi gir den hus, så den kan leve i sus og dus.

Vi lagde det gildt, og satte det midt i blomsterenga. Og humla har surra for alle penga. Samtidig som den har bestøvet resten av enga. Mens vi lot humla suse.

Høsten har kommet og humla er borte. Huset står tomt, stille og mørkt. Neste sommer om humla kommer. Er huset åpent, for de som vil. Og vi vil igjen la humla suse.

Satirepos

30/10 2019

Den første snøen

Den bitende kalde trekken fra nord, hadde med seg litt snø, som ble strødd på vår jord. Et tynt hvitt dekke, høsten går mot vinter. Det er mye vi må rekke. Høste inn og sjekke. Pakke ned og dekke.

Når de hvite fjonlette snøfnugg daler, Og alle trekkfugler flyr avsted, mot sydens varme land. Fylt av stekende sol og ørkensand. Det siste løv faller i høstens vind, og kong vinter vinner igjen.

Tida har kommet for kjetting og pigg, med dette på bilen er det digg. I veien ligger is, under jakka har du fleece. Vinteren er tilbake med snødekte veier fulle av is. Vintertåke og iskald dis.

Inne knitrer det i ovnen, varmen sprer seg i lune rom. Vinter er tid for inne kos, med lys som sprer seg i alle kroker. Utenfor blåser den kalde nordavind, Her inne fyrer jeg i ovnen, jeg legger på en pinne til så. Vinteren får vare så lenge den vil.!!

Satirepos

30/10 2019

Klarsyn eller framsyn

Om du lukker dine øyne og lar tanken din styre. Om du tenker fremover kan du se ditt bilde? Hvis du ser ditt mål eller hører andres gnål. Da har du framsynet i deg.

Klarsynets styrke, måtte være gull i et yrke. Sikkerhet for en som skal tolke de syke. For en dikter og se hvilke linjer en må stryke. Hva skulle en bruke, 500 eller tusen hver uke.

Tenk om en kunne, se det som skal hende. Hvordan skulle en da, det andre kinnet vende. Hva om du visste, om alt det triste. Tenk hvis du visste hva du ville miste.

Satirepos

30/10 2019

Frostrim

Busker, kvister, trær og strå. Nå står de der fulle av rim og iskrystaller på. Høsten er her med sine kalde klare netter.

Smågnagere samler sin vintermat i ganger og hull. Maten de må sanke, er verd sin vekt i gull. Høsten er strevsom, ikke tid til tull.

Det skinner i sporet der en hare har hoppa, frosset er hans spor, på vei dit han bor. Under rota på ei gran, der er han hjemme.

Det knaker der jeg går over frossen jord, og vinden rister kvisten. Som fyller kragen på vesten, nakken og resten. Med iskaldt frostrimdryss, jeg fryser nesten.

Skogen har fått slør av hvitt, i øyet speiles dette blikk. Og omdannes til en følelse i samme stund. Naturens bilder gir meg en liten drøm denne aftenstund.

Satirepos

23/10 2019

Vingle

Å vingle betyr at du ikke går rett, du er en vinglefant. Ubestemmelig i din framferd, utrolig rett fram og verdensvant. Ubestemmelig i sak, en kranglefant.

Å si nei og mene ja, hva slags vei er det. Å mene noe mens du sier noe annet. Mener du at det er dannet. Når du gir med venstre og tar med høyre.

Når du sier du vil fram mens du går tilbake. Framskritt er bra, men mot må til for å bøye din nakke. Hvis ikke vil alt gå på skakke.

Satirepos

21/10 2019

Tannlegebesøk

En liten karamell ble en kjempesmell. Denne søte lille klumpen, var ordentlig lumpen. Verk i tanna, og jeg ble forbanna.Dette avgjorde saken.

En telefon til den som hjelpe kan. Gaute er flink, dette kan han.Tiden er her, timen har kommet. Trykket og spenninga stiger i rommet.

Mine hender er klamme, jeg kjenner hjerte hamre. Hva blir det til i dag? Oppmøte i god tid kvart over ti det skarpe hvinet av borr som går. En skriker au, og skitt au.

Så er det over, overleppa sover. Men tanna er ute nå ligger'n i lommen. Jeg har vondt i gommen, men smerten er vondeste i pengepungen.

Satirepos

18/10 2019

En tåre som fyller ditt øye

I en rus av glede, eller full av empati, medfølelser er fine fordi, de gir håp for menneskeheten. Ingen er glemt eller gått forbi. Den felte tåre kan bety så mye rart, glede, sorg,sinne eller hat. For smerte og lengsel, kjærlighet eller tap.

En tåre tar med seg den følelsen du føler, tar den med seg ut og renser ditt sinn. Der den renner ned på ditt kinn, og inn i munnviken din. Den salte smaken av fortvilelse eller hat. En oppgitt følelse lettet fra hjerte, og fjernet din smerte.

Innestengte tårer er som en vulkan, det indre presser på det vet du nå. Det å åpne opp for sine følelser for å lette på trykket. La øyet bli blankt når halsen blir trang. La hjerte få snakke, si hva du føler, du kommer ikke videre om du nøler.

Den tåren du felte, i det øyeblikk du sa det du mente. Tok sinne dit med som denne meningen stengte. Denne opplevelsen, var det som utløste det fortrengte. Tåren som fyller ditt øye nå, er blank og ny fylt av glede.

Satirepos

16/10 2019

Tømmerhogger

To trette hender, huden er grov og ru. Tæret av regnet og vinden. I slit for å tjene til sitt daglige brød. Med øks og svans hogg de uten stans.

Tømmeret fra skogen, eller med hesten foran plogen. Mange skritt for litt mat på bordet. Plagg på kroppen og lue på hodet. Ingen enkel sak og leve på vår klode.

Nå er de trette, av arbeid er de mette. Utslitt av slitet, utbyttet var lite. Skogen tok deres ungdom, de ofret sin helse for konge og fut. Ved enden av veien, venter ingen salutt.

Resten av livet regnes han kun som balast. I et nedslitt rom på et sykehjem bor han fast. En plass der han føler at han ligger til last. I et samfunn han tjente, har han ikke lenger noen kjente.

Satirepos

14/10 2019

Ullared

Det ståker det bråker, 20 min før åpning, høres ut som en flokk med måker. Det er horden av kunder som til Gekås kommer. Handlekurver og folk over bakketoppen flommer.

Du prøver å bremse for å svinge mot venstre. Det er umulig å gå sin egen vei. Her må en følge på, den veien alle går. Inn mot den brede handlegate, inn i Gekås sin store hule.

Inne i dette store rom, kom igjen kom. Her er nok til alle, handle, handle, handle. Mer en du kan bære, havner i kurv nr 13111. Når skal vi lære, det er jo hjul på, vi trenger ikke å bære.

Etter noen timer i kaos, i kassakø det ender. I kasse 84 det piper og plinger, vi har handla så det svinger. Mye mer en vi noen gang trenger, er med hjem når Gekås stenger. Og vi ikke er like rike lenger.

Satirepos

8 /10 2019

Høst

I går lå rimfrost over mark og eng, som et tynt lag av silke over seng. Rødgule blader satt fast, i små dammer dekket av is. Høstens sikre tegn på at en sommer snart er over.

I går så vi flokker av fugler fly sammen, i V formasjon i lufta. Et tydelig tegn på, at snart er de fordufta. Høstens sikre tegn på at en sommer snart er over.

I går ble dagen varm og fin, med sola kom atter varmen. Rimfrost og is forsvant, løvet fløt igjen fritt i dammen. Høstens sikre tegn på at en sommer snart er over.

I dag blåser vinden kaldt fra nord, varmt drikke står på mitt bord. Inne i ly, ikke noe utetid, fyre i ovnen og være litt inne tid. Høstens dom kommer, en sommer er over.

Satirepos

2/10 2019

Solspill i høstskog

På denne grytidlige kalde høstmorgen. Det er kuldegrader i lufta, rimfrost på bakken. Den klare kalde lufta kiler mellom lua og nakken.

På min yndlingsplass i ei li midt i skogen. Sitter jeg helt stille, venter på dagen. I sørøst setter solen sin røde farge på himmlen.

Akkurat her, akkurat nå i dette øyeblikk. I det sola står opp, og en tiur kommer til syne i en busketopp. I det jeg tar en slurk fra min kaffekopp.

Tiuren har sitt morgenspill, og slipper solen til. Solspill og tiur knepp, ro i sjela indre fred. Å kjenne varmen fra sola, jage kulden og rimet vekk.

Vel vitende om, at jeg er en del av naturen. Heldig er jeg som kunne ta denne turen. Å kunne sitte her og nyte denne magiske stunden.

Satirepos

1/10 2019

Bølgen av eldre

Tenke seg til hva vi har blitt, en bølge så stor. En tsunami av eldre, som i norge plutselig bor. Denne statistikken har ligget lenge, uten politikeres ord.

Alle har vi jobbet og betalt vår skatt med penger. Det gjør vi enda, selv om vi ikke jobber lenger. Pengene vi betalte i trygdeavgift, av hver eneste tjente krone.

Ekstra skatt er kroner i kassa, hvem er det som disse har passa? Siden kassa ikke vill holde tett, og denne kassa som stadig er lekk. Samme hvem som styrer, men penga er vekk.

Å bli gammel i Norge er et sjansespill, ikke sikkert du får det som du vil. Ingen garanti om en verdig ende, i trygge omgivelser med flittige og gode hender. Mange av oss kommer til å gå denne veien alene, ingen vet hvor veien ender.

Satirepos

28/9 2019

I går I dag I morgen

Forundret over gårsdagen, som nå er et minne. I dag må jeg tanken fra i går finne. Slik at jeg i morgen kan vite, hva jeg hadde i går.

Glad for minnet fra i går, som jeg enda husker i dag. Imorgen er det et minne fra fortida. Dagen det hendte, det minne du nevnte.

Å huske sin fortid fra i går, og legge det på sitt minne. Selv om det bare er, å huske hvor man la sin kjærlighet på pinne. Vær glad du dine minner kan finne.

Minnene fra fortida, de du enda kan huske. Nyt dine fortids minner, mens du vet hvor de er. Minner leveres, med en fast utløpsdato. Som kanskje er i morgen.

Satirepos

26/9 2019

Spillebrikke

Din neste, trenger deg i spillet. Der vi alle er ei brikke. Vi spiller alle ei rolle, vi er med og får samfunnet til å tikke. Om vi vil eller ikke.

Et samfunn i samspill, uten disharmoni eller falske toner. Utvikling og framskritt, ikke lett og holde tritt. Bærekraft, ordet er alt slitt.

Hvis alle går hver til sitt, vil urverket slutte å tikke. Samfunnet blir stående fast, og hikke. Bare å innrømme og nikke.

Vi trenger et samfunn, foruten kan vi ikke. Spille i spillet der vi alle er brikker. Vær du sikker.

Satirepos

24/9 2019

Hårfestet

Er det ikke underlig det som skjer med håret i voksen alder. Mens luggen kryper oppover, og panna blir lengre. Må en snart bruke caps, for å se hvor ansiktet ender. I nakken kryper det nedover, nå vokser det mest på ryggen. Midt i det hele, har skjegget blitt grått. Så på haka og i trynet vokser det godt. Fordeler og ulemper på godt og vondt. Å runde de 60 betyr at over halvparten av livet har gått. Men jeg gleder meg stort over barn og barnebarn. Og med min frue så har jeg det godt.

Satirepos

22/9 2019

Reality TV

Jeg undres noe veldig på, hva er det som skjer her nå. Ungdom i sin beste alder, viser pupper og lår, ja helt uten klær de går. Leker med kamera, i sitt paradis, og møter ekser på sin beach.

Bønder søker kjærlighet og romantikk. På farmen er det også fullt av taktikk. Og for selskapene er dette god butikk.

Glatte og polerte, med sixpack og muskler, som idoler for alle. Lar de trusene falle, så alle kan se hva de har tenkt å handle. Alle disse kjekke unge damer og menn, kanskje de heller burde reise hjem.

Reise hjem og være idoler for alle, uten og la klærne falle. Jeg, greier meg fint uten å få se ei glattbarbert balle. Og det hadde jeg håpet kunne gjelde for alle.

Satirepos

17/9 2019

Min Sang

Når melodien starter og tonene treffer deg, når du føler at musikken klemmer din sjel. Og koser med hjerte. Den fjerner din frykt for all smerte.

Når teksten tar ditt hjerte og klemmer så det kjennes helt ned i tærne. Og sjela føler fred, med en dyp sårhet ved siden.

Når følelser bobler over, og en liten tåre faller fra ditt øye. Da vet du at dette er din sang, som du kan høre på dagen lang.

Satirepos

11/9 2019

Valg 2019

Valgtaler er som å være på salg, på et utsalg for glanset papir. Det skinner og blinker, på ruller som ikke minker. De står der og smiler, og høflig vinker, de må tro at alle andre er noen sinker.

Valgtaler er som å handle og betale moms, du er heldig hvis du får tre fjerdedeler. Valgløfter er omtrent like mye verdt, som papiret det er trykt på. Snur du arket er det helt hvitt og blankt, helt uskyldig og reint. Akkurat slik var det ment.

Når urnene er fulle, begynner spekulasjoner å rulle. Jeg har det ofte med å tulle, ja mildt sagt få orda til å rulle. Omtrent som pannekaka som på veien skulle. Politikkens veier er full av hull, og krokete kronglete stier.

Kjære deg du som blir valgt, til et verv i kommunen, husk dine løfter. De du gav for å få dine stemmer, la andre drive med hestehandel. Tenk mere over din egen vandel, vær ærlig, vær tro, og lov deg selv å være god. Godt valg.

Satirepos

9/9 2019

Tur i regn

Lørdag ettermiddag, det er stille i huset. Ute faller regn, i strie strømmer. Lysta til å gå en tur, er større en frykten for vannet.

Etter en halvtimes tid, får jeg betale for dårskapen. Vannet trenger inn, rundt hetta smyger seg rundt og samles i nakken. Ja det er takken.

Iskalde dråper kiler meg på nakken. Deretter sklir de side om side på ferden, nedover ryggen. Før de til slutt ender opp et sted der nede i skyggen.

Turen endte godt, foran ovnen har jeg varmen fått. Og jammen var turen flott. Ordtaket står seg godt. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Satirepos

7/9 2019

Missmot

Bryr meg ikke, orker ikke, gidder ikke, vil ikke, det er ikke noe som frister. Ingenting som lokker, ingenting som får min verden til å beveges.

Du føler at det butter, i vegger og tak. Din verden har blitt for liten, etter din smak. Kanskje er det slik at du tenker, du sitter fast i lenker.

Den sorte dagen, faller inn i mørket. Missmotet trykker deg ned i gjørma. Helt til du føler, hvorfor er det at jeg nøler.

Let i deg selv etter den positive tanken. Går det an, ja visst fanken. Ditt missmot er ditt eget, du er selv mester over dine egne tanker.

Se på deg selv, du må riste deg løs. Du er da ikke tjoret fast i et fjøs. Lær deg selv å mestre din tanke, vær deg selv, lev ditt liv som du vil.

Satirepos

7/9 2019

Politikk

Som et jordras i vårflom, spres skitten ut i alle kriker og kroker. Det flommer inn i fra hver eneste bølge. Uansett, hvilket parti en velger å følge.

Flommen av påstander, både med og uten mening i. Strømmer på fra sosiale medier. Fra TV og radio øses det på med valg debatter og krangel.

Mange viser politisk mot, uten at dette gir meg fot. Nok en gang loves lettelser i ditt og tilskudd for datt. Valgflesket er godt også i år.

Det er som å steike svenskeflesk, det freser i panna. Og når det er ferdig ligger det noen svarte slintrer igjen. Uten innhold og uten smak.

Satirepos

4/9 2019

Som perler på ei snor

På linja som fører strømmen, der sitter de som perler på ei snor. Høsten er her og vinteren står for tur. Sommerens gjester vil snart forlate oss. Svalens stjert vipper og vinker et farvel. En enslig svale gjør ingen sommer.

Bugnende gul og skjære klar hveteåker. Vaier i mild og solfylt augustluft. Bondens gull er snart klart for høsting, aksene er tunge og bøyer seg for lasten. Avlinga er rik i vinter blir ingen fasting.

Rognebærtreet bærer fullastede greiner, bærene lyser i rødoransje, i lave stråler fra bleikgul sol. I gammel tro betydde dette no. Lite snø slik de forstod.

Dyprøde moreller er alt fortært, tenk på hva høsten har oss forært. Høsten er god vi høster sommerens frukter. I skogen høres brunstbrøl fra våre ville dyr. I deres vilje vil de bli flere. Og mennesket høster frukten, som blir vår vintermat, på velfylte fat.

Og som pærler på ei snor sitter våre sommergjester og glor. Og undres nok på hvorfor de måtte dra så langt mot nord.

Satirepos

28/8 2019

Frustrasjon

Det du kjenner som dirrer, langt inne i kroppen et sted. Som en strenge stemt i moll, når du ikke har kontroll, over livet som du lever. Ikke har kontroll og mangel på iver.

Det du kjenner er livets små liner som hoder deg nede og stopper din iver. Du må ikke tro du er noe bedre du, noen der ute mener garantert at du ikke er i rute. For det du gjør der ute er det noen som elsker å hate.

Når ting hoper seg opp, når du har lyst til å gi opp. Det er da du må finne din indre styrke. Det er da du må ta i så linene ryker. Løfte deg opp å si til deg selv nå er det stopp. Her er det jeg som vil bestemme selv over min kropp.

Snu din frustrasjon fra sinne til iver, vis for deg selv hva du bedriver. Ta tak i ditt liv og si det du mener, det er din hjerne du trener. Ikke steng deg inne i frustrasjon og sinne, ikke la de der ute vinne. Tem ditt sinne, her inne er det bare du som kan vinne.

Satirepos 28/8 2019

Læring

Det å være på og til stede. Å være klar og rede. Til å yte og lede. Er og skal være en sann glede.

Du må vise at du kan. Du må våge å være. Du må tørre å si det du vil andre skal lære.

Du må overbringe lærdom og erfaring til de som skal bringe kunnskapen videre. Til de som skal arve jorden, og ta den videre.

Til de som skal bruke ressurser, og lære av forfedres feil. De kan bruke den lærdom du gav dem som et seil. Og håpe for dem de unngår våre feil.

Satirepos

I min indre sirkel

I sentrum av livet, i sentrum av følelseslivet. Her er plassen som tryggheten skal leve. I min innerste sirkel skal det være godt å leve, uten at tvilen og missmotet er tilstede. Her inne i min sikre sone, hvor jeg lever mitt liv med barn og kone.Her inne hvor jeg selv regjerer fra min egen trone.

Her i min tronsal, skal mitt sinn være åpent. Upåvirket av ytre sinnsstemninger og påtrykk. Her inne kan jeg åpne mitt aller aller innerste dypeste svarteste tankesett. Uten å bli fordømt, her hvor det er jeg som bestemmer. Fra toppen av min trone i mitt konge dømme. Hvor det er jeg som har makt over meg.

Uten påvirkning av all verdens reklamemakt. Kan jeg puste ut og la kjøpepresset fare. Uten at verdens nyheter om krig, konflikter og politisk spill når meg her inne. Kan jeg regjere med fred i sinn. Fordi det er jeg som bestemmer hvem som kommer inn. Kroppspress med tilhørende moter, nei takk her inne er det jeg som roter.

Her i min indre sirkel, er det plass for meg. Slik jeg er, slik jeg vil ha det. Her i min indre sirkel, er mine tanker mine. Slik jeg tenker jeg vil ha det. Her i min indre sirkel, er mine følelser mørke. Ja så er det slik jeg vil ha det. Her i min indre sirkel, er mitt liv verdt å leve. Fordi jeg har det slik jeg vil ha det.

Satirepos

21/8 2019

Morgendugg i edderkoppnett

I solens stråler på denne klare kalde høstmorgen. Du kan se det hvis du vandrer og titter deg rundt, i busk og kratt. I blant løv og kvist.

Der hvor edderkopper trives, der nettene veves.Et kunststykke i seg selv, se deg for så de ikke rives.Dette klebrig kunstverk hvor morgenduggen får feste.

I solens lys der nettet fanger dagen. Brytes lyset opp i alle regnbuens farger. Lyset spiller i duggdråpers glans. Nesten som i en magisk dans.

Dette lille dyrets mesterverk, som kun er ment til å fange føde for den. Fanget nå meg i stedet, i et øyeblikk av beundring, stillhet og ærefryd.

Satirepos

19/8 2019

Morgenstund

En kort liten stund i stillhet og ro. 

Fredfylt tid i morgensol.

En god kopp kaffe ute på trappa.

 

En ny dag har akkurat starta.

Lette skyer på himmelkvælven blå.

Lufta er stille på vent den å.

 

Brisen bringer morgenduft.

Svalende god morgenluft.

Dagen er ny og blank den nå.

 

Sørg for at den blir farget blå.

Legg gjerne din farge oppå.

Dagen den er din gjør den fin.

 

V.L 24/7 2018

Blomsterduft og Palmesus

I lyden fra havets majestetiske brus.

Og middelhavets historiske sus.

Ferie på Kreta et liv i sus og dus.

I skyggen av palmer store som hus.

 

Å få tasse rundt med bare tær.

I den varme sanden å få være her.

Kjenne duften av salt sjø i nesa.

Føle varmen i vinden fra sør gjør noe med helsa.

 

På Kreta er det godt å være.

Hyggelige Grekere krenker aldri din ære.

De får deg til og føle deg nære.

Selv de som er litt sære.

 

Ferien ender flyet nesa hjemover vender.

Turen denne gangen på Gardermoen ender.

Tanker om kreta kommer på turen hjem.

Kreta vi kommer til å sees igjen.

 

 

V.L 23/7 2018

Ved den sykes seng

Liten forknytt og redd for det som kommer.

Tanker og følelser over deg flommer.

Hvem vil du være, ved den sykes seng.

En av de kjære en av de nære?

 

Vær den du er men våg å vær nære.

Våg å vise den syke en siste ære.

Våg å være den som er tilstede.

Våg å være den som er rede.

 

By frem din hånd for å holde i.

By frem den kjærlighet du har å by.

Gi av din tid til å følge dem frem.

Vær med og lede dem hjem.

 

Gi dem litt lykke med på den siste ferden.

Gi dem litt trygghet med fra denne verden.

Før dem frem til sin hvile.

La dem ikke fortvile.

 

V.L

15/7 2018

Ei tåre

Ei tåre på mitt kinn en tanke i mitt sinn.

Minner som trenger inn i bevisstheten min.

Noe jeg skulle gjort tida har gått for fort.

Ting jeg valgte bort sjanser jeg rotet bort.

 

Ei tåre for anger noen ganger.

Noe jeg skulle sagt den gangen.

Det jeg sa da har jeg angret siden.

Jeg burde sett på tegn i tiden.

 

Ei tåre for tapet av nære og kjære.

En tanke jeg sender til deres ære.

Husk å ære dine nære i nuet.

Når de er borte er tiden forduftet.

 

Ei tåre for ordene jeg ikke sa.

De jeg skulle brukt den gang vi snakket da.

Det jeg skulle sagt men ikke torde si.

Jeg satte ikke mine følelser fri.

 

V.L

26/6 2018

Bondens Gull

Det spirer og gror i jordens muld.

Det som vokser og gror er bondens gull.

Hvete, Rug, Havre og Bygg.

Kornet til vårt brød, kornet til føden.

 

Den lille knoll som i mulden står.

Håper den ikke får tørr råte i år.

Laila, kerspink og pimpernell.

Poteten gir chips å potetstrips.

 

Overskuddet av grøden går til dyreføden.

Føden gir bacon og koteletter.

Melk og fløte å andre gode retter.

Kaker, brød, og middagsmat.

 

V.L 23/6 2018

En Venn

En venn i livet som følger deg fram.

En venn i verden som holder deg varm.

En venn som vil følge deg igjennom all fare.

En venn som du for alltid vil ta ivare.

 

Det er den som kan snu tvil til smil.

Det er den som er der tilstede.

Det er den du forteller det hele.

Det er den du vet holder tett.

 

Hunden er din trofaste venn.

Hunden er den som følger deg frem.

Hunden er din tapre følgesvenn.

Hunden er menneskets beste venn.

 

V.L

14/6 2018

Sommer

Å lufte tæn sine i snoa frå et riktig østavær.

Å rusle i graset med bare tær.

Å kjinne seg heme, å kjinne graset kile.

Mellom sine tær.

Samma hen du er sommer'n er her.

 

Åffer skar en syte.

Åffer ikke nyte hætan her.

Å lauge seg i Bråa å blaute tåa.

På sagvøll ligg det at spår frå noen å en hår.

 

Mange har gått vægen mot steinsjøbakken.

Mange har vørti litt øre oppå der.

Trur kænskje je å har vøri der.

 

Ferieminner frå barneår.

Gode minner frå ungdomsår.

Sagvøll'n er plassen i manges hjerte.

Sjøl i et utflytta hadelandshjerte.

 

V.L

13/6 2018

Lyset og Skyggen

Lyset er livet og i skyggen truer døden.

Lyset gir oss livet gleden og føden.

Lyset er det gode livet før døden.

 

Skyggen er de dype daler.

Skyggen er for alle dager du tviler.

Skyggen er for tunge stunder.

 

Døden er det endelige farvel.

Døden er starten på din hvile.

Døden er starten på minner .

 

De som deg jaget får nå sin hvile.

De skygger som deg truet er tilbake i nuet.

De som deg elsket bærer dine minner.

 

Lyset har sluknet du gikk ut av tiden.

Lyset i livet da du var i det.

Lyset av deg vi bærer videre i det.

Livet går videre for alle som er i det.

 

V.L

19/5 2018

Fra ei Fele

Fra ei fele kommer toner mjuke som en barm.

Toner som leker i øret og du føler deg varm.

Toner som lokker troll fra det fjerne.

toner som tuller det til i min hjerne.

 

lekende lett over strengene bua går.

lyden hopper spretter leker seg fram.

god å høre på hvis man føler seg trett.

godt å kjenne på det vare.

 

så mjukt som stryket av ei dun.

Som den minste risling fra en bekk.

Som suset fra en livlig fjellbekk.

Som bruset fra vårstore elver.

lydene som tilsammen gir 4 årstider Fra Vivaldi.

 

V.L

19/5 2018

Mannen i månen

Det bor en gammel mann i månen var tekst i en sang engang.

Det var romanse på en parkbenk det dengang.

Noen kalte ham okkenbom da spilte han på ei øse.

Da var det sang for våre små. like før de i seng måtte gå.

 

Niel Armstrong var på månen i 69 Han tok et steg for menneskeheten.

Det første skritt inn i evigheten.

Fler har vært der siden og enda flere kommer med tiden.

Og mannen i månen han bor enda i den.

 

V.L

19/5 2018

Skruen

En skrue er en skrue selv med ett rett spor på huet.

Dette rette lille sporet har blitt et sjeldent skue oppå hue av en skrue.

I dag er det stjerner som gjelder.

Det er feste mellom skruen og trekkern som gjelder.

Ikke om skruen holder heller.

 

En skrue kan også være en av de lure.

Da er det plutselig en underlig skrue.

Selv om han har hår på hue. under sin lue.

 

V.L

18/5 2018

Vårens glede

Fuglene kvittrer i en fri symfoni.

symfonien av våren de er fri.

Fri fra snøen ,isen og kulda fra vinterens kalde grep.

Vårens gleder, starten på nye liv.

 

Knoppenes start på vei mot sommerens løv.

knopp og spire blir blomst i det fri.

Blomstereng er blomsters symfoni.

Nytt liv blir til, det er vår der ute.

 

Nytt liv i hver knopp og hver lille spire.

Nytt liv i et reir,der pip fra egg kommer til.

En ny symfoni, våren er her på ny.

 

V.L 1/5 2018

Min lille verden

Jeg prøver å følge strømmen med livet der ute.

Her jeg sitter godt parkert bak ei rute.

Med rompa godt plantet på ei sofapute.

Jeg observerer fra min egen lille verden.

 

Jeg har et skråblikk ut på den store verden der ute.

Ute der hvor livet suser forbi.

For mange har det en mening .

For noen er det kun for trening.

For noen handler det kun om inntjening.

 

De fleste jeg ser som farer avsted.

Har mistet det som det skulle være mening i.

Meninga med livet og gleden i det.

Sett fra min lille verden.

Er det lite å finne av noe med mening i.

 

V.L

25/4 2018

Stilla

Ei stund i det stille la tanken få råde.
Glem denne verden omkring deg ei stund.
La tankene flyte litt meiningsløst omkring.
Ei lita stund inni ditt hode.

Steng lyden av fra verden der ute.
Prøv å finne tanken om alt det gode.
Sitt helt rolig eller stå i ro.
Ta deg litt fri å drøm om no.

I stilla er du nær .
I stilla er du her.
I stilla har du di ega verd.

V.L
20/4 2018

Barndomshjemmet

 

Det er stille i huset ingen er der mer.
Bak mørke ruter står huset forlatt.
Mor var den siste, nå har hun også dratt.
Huset har blitt et skall av gamle minner.

Minner om tider som smått om sen svinner hen.

Minner om tid i barndommens hjem.
Minner om dem som alle her bodde.
Noen av dem vonde av savnet for dem som er borte.

Huset på kanten av bekkejuvet står.
Slik har det stått der i over 60 år.
Lyden fra bekken er enda den samme.
Den er på en måte som husets ramme.

V.L
18/4 2018

Et Dikt om Verdensrommet

I verdensrommet er det mange planeter.

Men det er ikke alle planeter som eter.

En Heter Pluto, En heter Mars.

Men det er ingen av planetene som heter Lars.

 

I fremtiden håper vi på en bedre fart.

Men da trenger vi nok et større kart.

Kanskje en dag så drar Lars,

Og besøker vennen sin som bor på Mars

 

Skrevet av Betina Linstad 12 år

18/4 2018

 

 

Anger i en neve

Anger og vrede er begge tilstedet.
Never er knyttet og mot deg står.
Hva var det du sa i går.

Ditt sinne løp løpsk og fant harde ord.
Din iver for å såre var kjempestor.
Hvorfor sa du det i går.

Du følte deg forlatt du følte deg fortapt.
Du sa mye mer en du burde sagt.
Hva var det du ville med ordene i går.

Neven er den som får siste ordet.
i det den treffer deg så du lander på ryggen.
Forstår du godt at det er slutt på hyggen.

Mens du ligger der på din såre rygg.
Tenk på ordene du bruker .
Tenk på sinne du skaper.
Takk din skaper for at det var bare neven som snakket.

V.L
17/4 2018

Syria Lider

Våkner til bråket der ute i verden.
Bilder av krig farer over skjermen.
Alle vil ha retten, i menneskehetens navn.
Bomber i natten gir ikke retten på din side.

En råtten tann fjernes ikke med slegge.
Men fjernes elegant med ei tang i stedet.
Noen har retten og mulighet hvis de vil det.
å fjerne ei tann er lettere og tilgi.

Befolkningen lider på alle sider.
Bombene faller like fort som brutte løfter.
Straffen må rettes mot roten av det onde.
ikke mot folket som sliter, det er ikke de som biter.

V.L
14/4 2018

Uke 14

Dagene går blir til uker og år.
Uke 14 har gått inn i historien den.
Begivenheter denne uka, som har skjedd i nyhets ruta.

Ny minister fra Firsthouse igjen.
Sylvi var også en av dem.
Han derre Wara har han alle svara.?
Nå får han prøve taktikken sin.

Av sine egne kalles hun stjerna.
Erna sitter trygt i sin tjenestebolig.
Enn så lenge kan hun ta det rolig.
Behøver ikke enda lete etter bolig.

Kina stopper smugling av den norske laksen.
Vietnamesere prøver å utnytte flaksen.
Smugling av fisk ja sant og visst.
Men forsøket falt visst i fisk.

Acer eller ikke har noen fått hikke.
Skal Island få avgjøre hva Norge skal gjøre.
Jammen er det mye rart en skal høre.
Politikken er god til å fjærne humøret.

V.L
6/4 2018

Prostataen

En mann i min alder, vekkes om natten.

Av trykket i blæra, og må late vatn.

Denne lille unnselige tingen.

Den er jo der for å holde trykket å ikke opp meg rykke.

 

Ja opp og hopp, her må det ut en kopp.

Han er en plage der inne i min mage.

Han vekker meg stadig oftere om natta.

Dette har virkelig tatt av

 

Sitter der inni blæra stivbeint og tøff. 

Slipper ikke ut en dråpe nei.

Hater`n som pesten i alle fall nesten.

Denne prostataen forstyrrer festen. 

 

Den burde jo skjønne at det er den som er gjesten.

Og ikke den som er vert for festen.

Men jeg kan jo skjønne jeg er gammel.

Jo det tror jeg nesten, eller forresten.

 

V.L

4/4 2018

 

 

Uke 13

Denne uka er det gnistrende skiføre og påskesola som gjelder.
Ikke så nøye med partifeller.
Eller andre ting for den saks skyld heller.

Diplomater lever i usikre tider.
Ikke lett å si hvilke skjebne de lider.
Noen må dra øst uten å få trøst.
Andre drar til vest fordi de trodde de visste best

I England er angrepet med risin et bilde.
På hvordan de som styrer får sin vilje.
2 fikk lide for dette gilde.
Som de store vil ha for seg selv i livet.
Akkurat som om de er de utvalgte for givet.

Kina har besøk av Nord Koreas leder.
Kanskje de kan koke sammen en løsning god for alle og ikke la atom stridshoder falle.
Og kanskje redde freden for alle.

V.L
29/3 2018

Til Mors Ære

All den ære du fortjener å få.
Tenk hva som måtte til for alle disse små.
Dette var en gang i tiden når bleier var av tøy
Og måtte vaskes selv om det ikke var gøy.

Vannet måtte hentes i den lille bekken, nede ved kanten av bondens jorde.
Badedag var lørdag for små og store.
Da var det mange venninger med vann over jordet.

Ære være deg for fine barndomsår.
Her er det de gode minner som rår.
Tenk 13 år mellom første og siste.
13 år med tøffe tak, tenårings ståk,
og barnegråt.

Seint og tidlig du holdt på med no.
Alltid noe som måtte stoppes eller syes.
Alltid noe som måtte vaskes å strykes.
Alltid noe å henge fingra i.

Du strikket og sydde klær til oss alle.
Du brukte all din tid på barneflokken.
Du ga av deg selv så lenge kroppen orket.

Ære være deg for du løste kabalen.
Ære være deg for alt du gjorde.
Ære være deg for at du orket.

Selv med sykdom i kroppen.
Var du på toppen.
Alle har vi bagasje du hadde din.
Ble det for tungt skrev du dikt i nøden.
Dette gjorde du fant igjen gløden.

Ære til deg for din moder gjerning.
Ære til deg du ga oss næring.
Ære til deg for alt du ofret.
Ære til deg vår kjære MOR.

V.L
28/3 2018

Uke 12

Streken er passert målet er nådd.
Uråd i rekkene er nå sådd.
Sylvis avgang skjedde med brodd.
Vanskelig melding tungt å bli trodd.

Debatten på TV jeg så i går kveld.
Jeg ble ikke roligere av den likevel.
Acer er en gruppe som gjerne vil bli trodd på.
Heller en å bli glodd på.

De prøver og sette foten ned, midt i Norge et sted.
Kan vi ikke få ha vårt land i fred.
Det hadde bare vært rimelig det.

Politiske diskusjoner uten troverdighet.
Er å underslå nordmenns verdighet.
Jeg skjemmes, jeg gremmes.
Ved neste valg må de temmes.

V.L
23/3 2018

Innerst i sjela

I mitt aller aller dypeste mørke sinn.
Der bare jeg finner veien inn.
Står han i det aller innerste dypeste mørkeste mørke hjørnet.

Han står der nå og har stått der lenge.
Ingen har sett ham der han står alene.
Forlatt for å synke i mørket inn.
Forlatt for å glemmes, hva ble han brukt til.

Til hjelp og nytte var han god å ha.
Til tunge løft var han bra.
Han tok de oppdrag ingen andre ville ta.
Brukt til å sendes dit ingen andre ville dra.

Viljen er borte, tanken er tom.
I mørket står han og føler seg dum.
I dumhetens mørke står han og er stum.
Tanken om litt lys i mørket var ikke dum.

V.L
22/3 2018

Kjære politiker i beste mening

Kjære Landsmenn i dette kongeriket.
Ingen andre steder finner vi dets like.
Enig og tro til Dovre faller.
Utover bygd og by det gjaller.

Avstanden fra folket og inn på tinget.
Har blitt så langt , de hører ikke min stemme.
Æreskoden fra Eidsvolds bygget.
Hva med den ? Har de glemt dette løftet.

Det er enig og tro mot Norge dette gjelder.
Ikke pjatt og fjas med andre partifeller.
Makten dere fikk ved stortingsvalget.
Æren dere fikk som folkevalgte.

Bruk denne æren og retten du har fått.
Til å bedre Norge og sikre våres rett.
Du ga en lovnad ved valget sist høst.
Du er ikke valgt inn fordi du skal gå først.

Troskapseden fra 1814 er arven din.
Du ga den da du i politikken ville inn.
La denne æren styre din gjerning.
Du er på tinget som folkets tjener.
Tenk deg om og du forstår hva jeg mener.

V.L
17/3 2018

Eu kraft

Vannet som fosser i elver og bekker.
Interessen fra eu hit det trekker.
Kraften i vannet, Norge ble bygd på.
Kraften er vår, ikke en dråpe de får.

Makten i folket, må de snart få tolke.
Gamle Erik ta de, jeg tror de må svolkes.
Makan til folk som kan tenke den tanken.
Fanken ta dem, har de ingenting under manken.

Bygg ut mere, de kan få kjøpt det de trenger.
Vi må jo erstatte oljepenger.
De selger snart alt i dette landet.
For å bli med i Europa pakten.

Det presses gjennom miljøavtaler.
Oljen skal ut og vann skal inn.
Vannet i elver og skogen vår.
Over dette er det folket som rår.

Gullet og sølvet i dette kongeriket.
Er arven til folket fra fortidsslitet.
Gullet er elver strie av vann.
Skogen er sølvet til hele vårt land.

La oss bevare Norges verdier.
Ikke la de selge det ut som sider.
Vi har fått mange rare pålegg av, eu direktiver med en underlig iver.
Ting som vi ikke har fått velge.
Men måttet høvelig svelge.

V.L
14/3 2018

Carpe diem

Ta denne dagen og Grip den, den er din.
Bruk din tid som du vil, og se hva du får til.
Om du vil kan du jobbe, eller hvile hvis du vil.
Du kan dikte en sang og synge den, hvis du får det til.

Ta denne dagen inn i favnen din.
Nyt den til ditt beste, den kommer ikke igjen.
Nyt den på tur i vakkert vintervær.
Eller sitt hjemme og vær litt sær.

Ta denne dagen og gjør den til no.
Det vil gjøre deg glad og god.
Vær sterk i din tro, du kan få til no.
Alle er vi gode og kan brukes til no.

Ta denne dagen så blank og fin.
Bruk den fornuftig, i dag er den din.
I morgen er for sent, da er den borte.
Og da vil du ønske du hadde gjort det.

Ta denne dagen bruk den til ditt beste.
Ta denne dagen bruk den for din neste.
Ta denne dagen gjør som de andre.
Tenk på at morgendagen kan du forandre.

V.L
14/3 2018

Øresus

Det suser i furukrona i det sørveste'n slår inn.
Men susen døyves av tinnitusen min.
Skulle ønske jeg fikk stillheten tilbake.
Så jeg fikk høre susen av furukrona slå inn.

Den dyrebare stillheten jeg tok for gitt.
Forsvant for alltid når tinnitusen kom.
De høye lydene piper som besatt.
Piper så man av og til får litt fnatt.

Litt musikk på øret ja det lar seg gjøre.
Da kan man glemme pipe lyden i øret.
Dette er ting som løfter humøret.
Tramper takten med godlåt på øret.

Det får man tåle uten å gnåle.
Man venner seg til å være den snåle.
De høye toner fra tinnitusen.
Skiter vi i og tar musikkbussen.

V.L
12/3 2018

Gammel`n

Det var en gang, jeg husker det enda.
Foten var kjapp og spenstig som få.
Dette er en sagablott det nå.

Ingen kan si hvor årene ble av.
Mye skjer med en kropp som drar på åra.
Knea knirker å håret gråner.
Lenge siden jeg var en råner.

Tiden har gått , tre barn har jeg fått.
Barnebarn har kommet og det er flott.
Den eldste av dem fylte 9 her om Dan.

Bestefar sier de, hvem er det.
Jeg er da ikke gammel nok til det.
6 har det blitt av disse nye små.

Jeg har nok snart gjort nytta jeg nå.
Magen henger og dingler når e gjenge.
Men minnene har jeg fra sprettne tider.
Og  at jeg er gretten kan ingen ta fra meg.

V.L
9/3 2018

Orkideens knopper

Orkideens knopper henger med hodet.
Tenke seg til om man var en liten pode.
Stå der i lyset og myse.
Se gjennom glaset etter knopp og spire.

Ser bare snø og is der ute.
Våren er ikke helt i rute.
Ei solstråle streifer gjennom ruta inn.
Treffer den øverste knoppen min.

Varmen i det lille solstreifet gir,
håp i en knopp med hengende hode.
Noen dråper vann nå kan han vokse han.
Lille knopp nå må du stå opp.

Vårtegn i snøen der ute, jeg ser dem gjennom min vindusrute.
Innerst ved veggen i ly av heggen.
Ser jeg den første spire av liv.

Tøft av en spire i en leirfivels liv.
Smyge seg opp blant tæle og is.
Fra orkideens lune plass.
Sett fra orkideens orkesterplass.
Inne bak husets vindusglass.

V.L
9/3 2018

Skogen vår nye olje

Politisk tåkeprat om olje og miljø
Nå sier de det er skogen som oss skal fø.
Hvem skal i skogen for å drive dette virke.
Nytter ikke stå på kanten og pirke.

Her må vi til med flittige hender.
Det er ikke nok med vasse penner.
Vi trenger ikke flere kontorplasser.
Vi trenger folk som i skogen tasser.

Norge er bygget av skogens virke.
Vi vet hva som trengs for å gjøre oss rike.
Skogen som står der er bedre en gull.
På tide å slutte med politisk tull.

Skogbruket verdikjede må kvesses litt.
Tømmerprisen må økes skal det bli profitt.
La politikken fare, ta dere i vare.
Tømmer og olje er ikke bare.

V.L
7/3 2018

Det hvite teppet

De snødekte jordene i Ullern grenda.
Har fått flotte spor, for de som her bor.
Ingen unnskyldning for å sitte hjemme.
Sett på deg skia å gli nedover lia.

Jostein og co lager spor selv på natten.
Det må jeg si jeg tar av meg hatten.
Ullern er grenda med de flittige henda.
Dugnadsånden lever enda i grenda.

Dugnaden skaper levende bygder.
Hvor alle er med og landet bygger.
I trygghet og fellesskap sammen vi oss hygger.
Samtidig som vi framtida trygger.

Sporet på jordet sier mere enn ordet.
Ta meg på ordet kom deg ut i sporet.
På dette vidunderlige hvite fine jordet.

V.L
7/3 2018

Gikta

Den har et navn denne rare greia.
Et som man blir no dugelig lei av.
Gikt er et navn med mange nyanser.
Med den i kroppen får ingen nye sjanser.

De har slitt gjennom åra med tunge tak.
Slitasjegikt i fingra er din eneste takk.
Så stiv i armen at du ikke når deg der bak.
Det knirker i hofta når du går opp en bakke.

Smerten er en venn av gikta.
Men han er skikkelig dårlig likt da.
Ingen vil lide mer en de behøver.
Jeg gjør mitt beste og prøver.

Prøver å henge med i hverdagens kjas.
Som av og til oppleves som et jævla mas.
Av og til må jeg melde pass.
Har mer enn nok med å komme på plass.

Ei pille i kjeften for å døyve smerten.
Kjenner at man ikke lenger er så snerten.
Humøret kommer når smerten går.
Ei stakket stund er det gleden som rår.

V.L
6/3 2018

Hestehoven og optimisten

I kanten på veien i den første bare flekken.
Står den så trassig, med rota i den første våryre bekken.
Den strutter mot sola i trass mot snøen.
Den også, ønsker seg nok nærmere sjøen.

Den er det første tegnet på våren.
Snøfønna minker, blir til vann i veien.
Sola blinker i den lille bekken.
Der den forsvinner igjennom hekken.

Hestehoven leder i første løpet.
De andre som kommer skal jeg nå få røpe.
Neste i rekken er de bak hekken.
I fjor ble de plantet, disse løkene rett fra sekken.

Påskeliljene har skutt fart, rett opp av restene av snøen som falt.
Knoppene lyser på liljer og trær.
Du verden så hærlig våren er.

Snart kommer hvitveis, blåveis og stær.
Løvet kommer smått på busker og trær.
Noe er i gjære noe er på færde .
Og så med ett er sommeren her.


V.L
27/2 2018

Til Olemic

O du Olemic vår president på tinget.
Leder av vårt storting med folkevalgte.
Ser deg på TV helt uberørt.
Svadaen du leverer er som fra PRAVDA.

Løgner til folket om budsjett sprekker.
Sparke direktører som syndebukker.
Tåkeprat og skyggelegging.
Er vel snart på tide med ei melding.

Ta til vettet legg ting til rette.
Si det som det er til fordel for nettet.
Si hva som bygges i bakken under tinget.
Det må vel ansees som det eneste rette.

Alle som har vært med og bygget noe.
Vet at det koster og gjemme seg.
Du kommer ikke lenger med løgn og spader.
Særlig ikke med journalister som graver.

Bruk nå vettet og rett opp dette.
Bruk penger på togsett hos NSB i stedet.
Følg hode og hjerte, du må stoppe det.
Gjør opp gjør rent, så kommer de andre etter.

V.L
24/2 2018

 

 

 

Lyset fra pæra

Lyset som skinner i lampa der oppe.
I en moderne utgave av glødelampa.
Eddison skulle bare visst det da.
At LED lyset I pæra skulle overta.

Ei lita pære pakket, i sveiset plast.
Der miljøsymbolet sitter fast.
Godkjent av EU som energi sparer.
Pakket i plast som for evig varer.

Kan ikke kastes i søppeldunken.
På grunn av dingser montert i sokkel.
Må det inn til miljødestruksjon.
Neppe at det er til fordel for noen.

De kunne latt være og pakke inn denne pære.
Hjem hadde vi sikkert kunnet den bæra.
Hadde de virkelig tenkt seg om.
Kunne de ha fått en lettere dom.

Hvis jorda fortsatt skal være grønn.
Må forbrukere og produsenter tenke seg om.
Emballasjen koster mere enn pæra.
Slik kan det ikke fortsette å væra.

V.L
12/2 2018

Melankoli

Gråhvit vintermorgen på den nye dag.
Smertene i magen er ikke den store plagen.
Ei heller i beina, men i min sjel.
Penger som mangler og alt som rangler.

Ønsker fra barn om gode stunder.
Skulle gjerne, men min verden går under.
Skjoldet mitt brister, jeg sitter og hikster .
Tårer renner, jeg hakker tenner.

Hverdagen er grå og bister fra før.
Hjelper ikke lenger hva jeg gjør.
Avstanden til alt i verden som jeg søker.
Er det eneste som øker.

Ufør i Norge på fattigmannstrygd.
Er slitsomme greier, når man skulle bygd.
Femti år som arbeidsfør.
Nå skal du pines til du dør.

V.L
14/2 2018

Dyr i Vinterskog

Vinteren er tøff for våre fine dyr.
Rådyr med kalver sliter med isen.
Skraper i snøen på leit etter mat.
Her blir det ikke servert på fat.

Den stolte kongen i skogen vår.
Mager grå og stille han går.
Furuknopper og grantopper er det han får.
Med sånt for ble vi lange i tryne vi å.

Rovdyra er vel vinneren her.
Der de går på snøen med spredte tær.
Dyra de spiser er lette og nå.
Der de i den dype snøen må gå.

Snøtunge trær henger enda der.
I påvente av mildere vær.
Våren kommer om en stund.
Da blir det lettere for både klovdyr og hund.

V.L
9/2 2018

Blåræv føre

Varme, kulde og Varme og regn og kulde igjen.

Stålisen er tilbake den. 

Det brøytes å saltes hele tida. 

Men bilene kjører av ut i lia.

 

 

Nordavinden pisker opp snøen, som falt i går.

Nå er bilen borte i fonna, på gården vår.

Vinteren har på sin egen måte en sjarme.

Selv om vi måker og blir veldig varme.

 

 

Sønnavinden er en kjærkommen gjest.

Med mildvær og varme, forsvinner all harme.

Og snøfonna minker til under det halve. 

Det dumme med det hele, er at det blir is av det i stedet.

 

 

Sydvesten bringer vannet, ja fulle spannet.

Hadde jo holdt med litt til blandevannet.

Regn og kuldegrader, blåis og vann.

Blå ræv har vi fått nesten alle mann.

  

2/2 2018

 

V.L

 

VED

Gløden fra ovnen stråler mot meg.
Jeg fyrer med ved for å holde varmen.
Det er ikke nok og se på farmen.
Ei heller og sitte med katta på armen.

Veden jeg bruker er kortreist som få.
Må jo tenke litt på miljøet jeg å.
Den kommer fra enden på bondens jorde.
Der den stod i veien for lyset til kornet.

Nå har den varmet både høgger'n og meg.
Minst et par ganger har ryggen vært varm.
Og minst et par ganger var jeg nok harm.
Bare for å få denna veden fram.


La oss veden prise, la oss verden vise.
La elvene leve, la oss bruke ved i stedet.
Mdg's politikk er vel å bruke strikk.
La oss gi dem et lite stikk.

V.L
26/1 2018

Vinter

Vinterens myke hvite teppe.
Gnistrer som slipte diamanter.
I asurblå morgen himmel.
I det solen står opp.

Trærne står der hvite, innhyllet i snø.
Iskrystaller blinker når solstråler fanges.
Tusser og troll , det er her de er.
Tidemann og Gude de er der ute.

Nydelig er bildet jeg fanger med blikket.
Nesten magisk i den blåe timen.
Vakkert og trolsk på samme tida.
Norge er vakkert selv i vintertida.
22/1 2018
V.L

Vrangsia

Hvis du vil væra tverr og sur.
Og virkelig vise vrangsia ut.
Tenkt deg da om lite grann.
Hvem skal ha, vrangsia da mon.

Noen nær deg kan fort få ei bøtte.
Som egentlig heller sku hatt støtte.
Glem debatten, ta heller hatten.
Gå deg en tur i den fine natten.

Kom deg tilbake fra turen i natten.
Gå så inn og heng fra deg hatten.
Si du er lei deg for det du kastet.
Den fineste vasen rett i stasen.

Neste gang kan alt bli værre.
Neste gang kan det være færre.
Kanskje ingen og si unnskyld til.
Husk og vend alltid det andre kinn til.

19/1 2018
V.L

Vannet Vårt

Vannet er kilden til livet på kloden.
Moder til alt liv på denne jorden.
Uten vann til å drikke, lever vi ikke.
Kan ikke engang kurere hikke.

Vi bruker det mest kostbare vi eier.
Til og kaste søppla i det.
Med kunnskapen i hodet.
Har vettet gått fra borde.

Vi må snu våre vaner, til nye baner.
Bruke hue til noe mere enn lue.
Ikke kaste dritten i vannet.
Legg den i stedet inne på landet.

Fiskepinner kan ikke være av plast.
Dette må ordnes i en fei, foruten blir det ingen sei.
Vannet må Værnes som det pureste gull.
Og dette er ikke noe tull.

V.L 11/1 2018

miljø valuta

Krona faller huttemegtu.

Å ska vi gjøra med dæ da tru.

Børsene hyler, nesten så de griner.

1 krone er 1 krone for meg uansett.

 

Valutameglere verden over,

Tar juleferie , og da er krisa over.

Tapet må de bære de som kjøpte kroner.

Det får de ta opp med sine koner.

 

Nok en klima gass er på bordet.

Metangassen er den nye synder`n

verre enn co2`n  det kan den visst væra.

Bodde de på bygda visste de det bære.

 

Grismøkk på jordet lukter det samme,

Metangassen kommer fra samme stamme.

Gassen kommer fra råtne ting. 

Og derfor er det en naturlig ting.

 

Tenk litt på det, når du eter ribba,

Tenk litt med natur`n, og ikke mot`n.

Tenk litt på møkka, som produseres.

Tenk litt på løkka når grisen hentes.

 

 

V.L21/12 2017

 

 

Juletid

Jule låt på Jule låt ut fra radioen strømmer.

Julelys og tente håp, lyser i juletida.

Jule fryd i hvert ett hjem.

Julefred med juleklem.

  

Nyt gleden av tonen fra kjente sanger.

Nyt roen du fylles med, og ikke anger.

Nyt freden og roen i hjemmets lune rede.

Nyt fryden du føler av denne jule glede.

 

Syng med på refrenget i julestria.

Syng med for å feire juletida.

Syng for de med den gode troen.

Syng for alle, og ikke noen.

  

Melodien strømmer og skaper drømmer.

Melodien føles helt inn i sjela.

Melodien bringer minner fra ungdomstida.

Melodien sier lykke til, i juleferie tida.

  

God Jul

 

V.L 23/12 2017

 

Spor i Snø

Rådyret passerte vindusruta mi. 

Stille og forsiktig snek den seg forbi, 

Sporet ble igjen som bevis på ferden. 

Akkurat nå var det en fredfull verden.

 

Pene dyr på tunet for tida passer godt,

i denne julestria.

Sporet i snøen står stille tilbake. 

Fredfulle ting på fredfull jord.

Utrolig flott i førjulstida

 

V.L 20/12 2017

 

Hva du Vet

Hvis du visste hva du visste.

Hadde du da visst hva du vet.

Vet du at det du visste. Er kun det du vet.

Vær viss på at det du vet om.

Er kanskje bare noe du selv vet.

 

Hvis du tror på noen som tror på no.

Hadde du da trodd på det du trodde på?

Vet du at det du tror på , er kun det du tror.

Vær sikker på at troen i det du tror på,

Er kanskje bare noe du tror at du tror.

 

V.L 27/12 2017

 

VM Sølv

Det er ikke lett og være trener i dag og lede sitt lag. 

Når sølv er for dårlig for de som forstår seg .

Tydelighvis mange som vil si sin mening.

Er ikke sikker på om de, er i trening.

 

Lett og være trener i etterkant, da kan man mene hva som var  sant.

Mange som er gode på sånt.

Prøv og vær Thorir i 30 minutter.

Prøv og gjøre bedre enn  Thorir etter.

 

Analyser  tyter frem fra hver krok.

Tror nesten sinnene går i kok.

Opp med haka og vær rett i ryggen, dere kuet de beste .

Mye mer en de fleste.

 

Dere som var der, vær stolt og kry,  dere ga oss troen, på noen på ny.

Dere ga alt vi kunne forvente, dere tok det dere kunne hente,

Sølvet ble deres i dette eventet. Takk for tiden dere holdt oss spente.

Håper på alt vi har i vente.

 

 

Gratulerer med sølvet

V.L

18/12/2017

 

Talenter i trening

Sitter på tribunen og ser på finter.

De hopper de lobber og skvetter forbi.

De finter ut keeper`n og scorer mål.

Talenter i trening for fremtidige mål.

 

Ordre gjaller fra tribune og trener.

De løper de skyter, de gjør sitt beste.

Det trenes i hallen hver eneste uke.

de øver nå på den perfekte luke.

 

Uke etter uke med skole og trening.

Målet er stort, og skal stenges.

Det er jo motstanderne som skal denges.

Om du vinner, eller taper  ta det med ro.

 

Se opp se frem mot neste trening.

Kanskje snart er det landslagstrening.

Dere gjør deres beste, det vet vi jo.

Vi roper alle i beste mening.

og ønsker alle lykke til på trening.

 

Til Skarnes Håndball J 11

 

V.L

18/12 2017

 

Politikken

Politikken, har blitt som en verke fing.

Alltid i veien hvis du vil sette i gang ting. 

Avgiftene øker jevnt og trutt. 

Det må da vel stoppe til slutt.

  

Penger til mye og mangt skal de ha. 

Forklaringene vage og tynne som fy. 

Alt vi blir lovet hvert fjerde år, 

er tomme løfter om fagre år, og fetere tider om noen år.  

 

Garasjer de bygger for fri parkering. 

Til biler de kjører som de ikke vil ha. 

For alle skal jo kollektivt dra.

Håper de får en verke fing de folkevalgte  

Til vårt ting.

V.L 11/12 2017

 

På Børsen

På børsen i dag de sitter og regner

om råtne oppsjoner. Og trege penger

Om det går opp eller ned

Slik at de vinner, mens andre går ned.

 

De sier de skaper arbeidsplasser.

Men hvem er de, som jobber der.

Hvem er de som skapte verdien.

Som de nå selger til resten av verden.

 

De sier at det er slik det er.

Jeg tror dem ikke, på deres ord.

Det jeg ser, er fine skjorter og blanke knapper.

Masse tall og andre gevanter.

 

Krone spiralen ruller videre som før.

Penger må tjenes for kongen å`n Bør

Helst fortere, og mere enn før.

Millioner ruller ut og inn, uten  og treffe deg.

Som gjorde jobben, og skapte verdien.

Så de kunne høste av det du skapte.

 

Kapital må til , ingen tvil

Men noen, kunne trenge en hvil.

Fra kronejag og krav, om effektivitet og moderasjon.

Hvis alle skapende krefter, kunne enes og brukes derefter.

V.L

6/12 2017

 

"Too"

 
 

Metoo og metoo, hva med youtoo.

Hvis metoo og youtoo ble osstoo.

Hvem har lov og hvem har ikke.

Hvem går fri og hvem gjør ikke.

 

Hva er lov for youtoo hvis ikke metoo.

Metoo ønsker oppmerksomhet.

Metoo ønsker seg kjærlighet.

Youtoo tør ikke spørre metoo.

 

Hvem skal da være metoo`s youtoo.

Framtiden for metoo er nok med metoo.

Framtiden for youtoo blir nok med youtoo

Neste generasjon må bli nontoo.

 

V.L 8/1 2018

innholdet i politikken

Hva har skjedd med innholdet i politikken?

Den teoretiske politikken drives kun for politikkens skyld.

Det vi trenger er ansvarsbevisste.

Voksne mennesker som tør og stå for sine meninger, Og som tør og gi praktisk politikk et ansikt.

Praktisk politikk betyr og løse problemer , ikke skape en haug av egenkonstruerte problemer.

 

9/1 2018

V.L

 

E16

Han skygger mot sola, og ser ut over bygda. 

Han skuer mot grensa, og ser mot vest 

Han skimter et håp langt i det fjerne.

Han ville til Nybakk mer enn gjerne.

 

Men akk og ve denne transportplan. 

Snarvei til Nybakk ligger vel langt i det fjerne.  

Snarveien har blitt, helt forlagt 

De sådde et håp, så stort hos oss,  

De lot det spire, de lot det gro.

De lot det råtne og i sluket gå.

  

Blant vedtak besluttet av de som har ordet. 

Jeg skjønner knapt det de gjorde. 

Jeg tenker, Jeg ser  

Jeg tar en beslutning

E16  går dit Høna sparker.

  

 

Gubben på Stubben øfst oppi lia er meg kan du skjønne.

Det er Jeg som har tida, til og drive med sånt.

  V.L

2/12 2017

 

folkevalgte

Det må være lov og røsten heve,

når man hører alt det rare på tv.

Venstre skal være med og ha makt, 

med hvem står de i pakt.?

 

Pakten må være med noen, helt uten ære.

Dette er nesten for mye og bære.

Hva med demokratiet som alle,

sier de vil ære,

de er ikke engang nære.

 

Folket som stemte , de er visst glemte.

De  på tinget, kommer ikke til og ringe.

Hvor er respekten for velgermassen.

Den havna visst nederst på garasjeplassen.

 

Jeg kan ikke forstå, hvordan dette skal gå.

Alt på vårt storting, det handler om plassen.

Stolen i salen og Garasjeplassen.

 

 

V.L

11/12 2017

  

 

Nobel

De møter seg sjøl i døra nå gitt. 

Regler de lagde en gang i tiden.

Gjelder vel for alle nå og ikke siden. 

Selv om det gjelder Carl I for tida.

 

Så nobelt det må væra å kunne ta æra

Og gå forbi andre som skulle der væra. 

Hvor Nobelt kan det være og vri og vrenge. 

På lovnader gjort fra de taletrengte.

  

Rart med ting som er gått ut på dato. 

Nok engang skjer det for fy og atten.

Neste gang er det vel fylkesmanns hatten. 

Og maktens korridorer vrir seg som katten. 

De prater og prater til langt utpå natten.

  

Nobel er den som for rettferden står.

 Nobel er den som veien for andre går.

Nobel er den som er uselvisk. 

Nobel er den som ikke bruker pisk.

 

 Mens resten av verden river i lenker. 

Driver de her og lager renker. 

Ett spill for de store. 

Som vi trodde vi kunne stole på.

  

V.L

4/12 2017

 

Dagen er på hell

Dagen er på hell.

Det stunder mot kveld.

For meg og for deg, og  alle.

Har dagen gått med  til den daglige dont.

Helt fra det blå jeg Undres jeg nå.

Hva er det de i Nord Korea tenker på.

 

Verden er i endring mot nattens mørke .

Hva vil morgendagen bringe.

Jeg håper at fornuften, nok en gang vil seire.

Over dystre tanker om at de alene jorden vil eie.

En tanke jeg sender mot verdens dunder.

Må freden få råde for konge og Bønder.

Fra Høyeste rang til laveste kaste.

Sender en tanke om fred til alle.

 

V.L

des 2017